Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ- Μασαχουσέτη: «Ζορίζονται» λόγω Covid-19 τα νοσοκομεία και περιορίζουν τα χειρουργεία



Τα νοσοκομεία της πολιτείας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ θα περιορίσουν τα μη επείγοντα προγραμματισμένα χειρουργεία τους, ξεκινώντας από την ερχόμενη Δευτέρα, λόγω ελλείψεων προσωπικού και μακρύτερης παραμονής των ασθενών, κυρίως εξαιτίας της αναζωπύρωσης της Covid-19.

Τα κρούσματα λοιμώξεων από κορονοϊό αυξάνονται και πάλι στη Μασαχουσέτη τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το τοπικό σύστημα υγείας δέχεται γενικότερες πιέσεις που έχουν σχέση με την πανδημία.

Η έλλειψη προσωπικού, που οφείλεται κυρίως στην πανδημία, έχει οδηγήσει στην απώλεια περίπου 500 κλινών (απλών, χειρουργικών και ΜΕΘ). Παράλληλα, τα νοσοκομεία δέχονται εισροή ασθενών που χρειάζονται πολύπλοκες θεραπείες, οι οποίες είχαν καθυστερήσει να αντιμετωπιστούν από τους γιατρούς λόγω της Covid-19.

Οι νέες οδηγίες που εκδόθηκαν, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αφορούν νοσοκομεία που έχουν διαθέσιμο λιγότερο από το 15% των κλινών τους και αφορούν προγραμματισμένες εκ των προτέρων χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν χωρίς να υπάρξει αρνητική επίπτωση στην υγεία των ασθενών. Η αναβολή των χειρουργείων δεν αφορά περιπτώσεις επείγουσες ή σοβαρές.

Τα νέα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί από ένα μέσο όρο περίπου 1.300 στην αρχή Νοεμβρίου σε πάνω από 2.800 πλέον και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πια αυξημένες κατά 47% σε σχέση με εκείνες προ δύο εβδομάδων. Στις 24 Νοεμβρίου 740 ασθενείς Covid-19 νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της πολιτείας, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Μασαχουσέτης.

Η υπουργός Υγείας της πολιτείας Μαριλού Σάντερς δήλωσε ότι «οι νοσηλείες Covid-19 στη Μασαχουσέτη παραμένουν χαμηλότερες σχεδόν από κάθε άλλη πολιτεία στη χώρα, όμως οι προκλήσεις για το σύστημα υγείας παραμένουν. Η νέα οδηγία θα διασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρειάζονται θεραπεία για Covid-19».

Ο δρ Έρικ Ντίξον, πρόεδρος της Ένωσης Υγείας και Νοσοκομείων της Μασαχουσέτης και διευθύνων σύμβουλος του UMass Memorial Health, ανέφερε: "Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η καθυστέρηση μερικών προγραμματισμένων χειρουργείων μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στους ασθενείς, πιστεύουμε ότι είναι ένα αναγκαίο βήμα για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα νοσοκομεία της πολιτείας θα συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών που χρειάζονται επείγουσα φροντίδα», δηλαδή σε μεγάλο βαθμό των ασθενών Covid-19.