Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ για Λιβύη: Καταδικάζουν την ανάμιξη ξένων δυνάμεων



Σε ηχηρή παρέμβαση για την Λιβύη προχώρησε ο Λευκός Οίκος μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ομπράιαν, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο του τις ξένες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται όπως είπε την εμφύλια σύγκρουση για να αναμιχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Μπορεί να μην τις κατονόμασε, αλλά ήταν σαφές ότι ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ μιλούσε για την Τουρκία και τη Ρωσία, λέγοντας ότι η δράση αυτών των δυνάμεων υπονομεύει τα στρατηγικά συμφέροντα τόσο της Ουάσιγκτον όσο και των συμμάχων της στη περιοχή της Μεσογείου.

Οι ΗΠΑ μπορεί να αναγνωρίζουν επίσημα την κυβέρνηση της Τρίπολης, αλλά αποφεύγουν μέχρι στιγμής να πάρουν θέση και συνομιλούν ανοιχτά και με τα δύο στρατόπεδα, καθώς από τη μια πλευρά δεν καλοβλέπουν την ισχυροποίηση μιας παράταξης που συνδέεται με την μουσουλμανική αδελφότητα και από την άλλη πλευρά ανησυχούν ιδιαίτερα για τη στήριξη της Ρωσίας στον Χαφτάρ.

Μπορεί, λοιπόν, όλο το προηγούμενο διάστημα να ακούγαμε από την Άγκυρα ότι ο πρόεδρος Ερντογάν τα έχει βρει με τον Ντόναλντ Τραμπ, η νέα παρέμβαση, όμως, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας για τη Λιβύη φανερώνει ότι το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες του ΝΑΤΟ παραμένει ακόμα πολύ μεγάλο.