Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ – Επιτροπή θα ερευνήσει τα λάθη που έγιναν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν



Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό, μέρος του οποίου είναι και η συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής που θα ερευνήσει τα λάθη τα οποία διαπράχθησαν κατά τον 20ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που διέταξε στα τέλη Αυγούστου την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, αναμένεται να υπογράψει το νομοσχέδιο αυτό, ώστε να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Στο κείμενο γίνεται λόγος για τη συγκρότηση μιας ερευνητικής επιτροπής, αποτελούμενης από 16 μέλη που θα επιλεγούν από τα δύο κόμματα, τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους. Ένα χρόνο μετά τη σύστασή της η επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει μια πρώτη έκθεση για τις «στρατηγικές, διπλωματικές και επιχειρησιακές αποφάσεις» που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτές.

Η επιτροπή θα εξετάσει τις διάφορες φάσεις του πολέμου: τις ενισχύσεις, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, που έστειλε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα, τους οποίους στη συνέχεια ανακάλεσε, τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, με τους Ταλιμπάν για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων μέχρι τον Μάιο του 2021, αλλά και την απόφαση του Τζορτζ Ου. Μπους να κηρύξει τον πόλεμο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.