Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Έντονες αντιδράσεις για τον θάνατο 29χρονου που υπέκυψε μετά τον βάρβαρο ξυλοδαρμό του από πέντε αστυνομικούς..



Ο 29χρονος Νίκολς, πατέρας ενός παιδιού, υπέκυψε στα τραύματά του τρεις μέρες μετά τον ξυλοδαρμό του από πέντε αφροαμερικανούς αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του στις 7 Ιανουαρίου για απλή παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας στο Μέμφις (Τενεσί) την 7η Ιανουαρίου,

Περίπου πενήντα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή το βράδυ στο Μέμφις, στην πολιτεία Τενεσί (νότια), για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο από τη βίαιη σύλληψη του Τάιρ Νίκολς, νεαρού αφροαμερικανού που πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

«Τι θα κάνετε», φώναζε διαδηλώτρια με τηλεβόα στο «πάρκο των μαρτύρων», στο κέντρο του Μέμφις, απευθυνόμενη στην αρχηγό της αστυνομίας της πόλης.


 

Μετά τις 18:00 (τοπική ώρα, μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδας), μερικές δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Έκλεισαν οδικό άξονα της πόλης, προκαλώντας μποτιλιάρισμα.

«Αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ απόψε επειδή η οικογένεια (του Τάιρ Νίκολς) μας κάλεσε αν διαδηλώσουμε, να διαδηλώσουμε ειρηνικά», είπε ο Ελ Τζέι Έιμπραχαμ, ακτιβιστής.

 
«Ανοίξτε τα μάτια»

Η πορεία συνεχίστηκε σε γέφυρα που ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού Μισισιπή και έκλεισε την κυκλοφορία στις τέσσερις λωρίδες.

Για τον Ντέιβιντ Σταξ, κάτοικο του Μέμφις που πήγε να διαδηλώσει, ο θάνατος του Τάιρ Νίκολς «πρέπει να ενώσει τους πάντες, να ανοίξει τα μάτια» των αφροαμερικανών.

Δεν ήταν όλοι οι διαδηλωτές από το Μέμφις, ορισμένοι πήγαν στην πόλη από κοντινές πολιτείες, ενόψει της δημοσιοποίησης του βίντεο.

Παρά το ότι οι αρχές φοβούνταν ταραχές μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η κατάσταση στο κέντρο του Μέμφις παρέμενε ήρεμη το βράδυ και τα καταστήματα ήταν ανοικτά.