Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Το ένοχο παρελθόν του αστυνομικού που προκάλεσε τον θάνατό του Φλόιντ..


Ο αστυνομικός Derek Chauvin (Ντέρεκ Τσάβιν), που οδήγησε στον θάνατο τον 46χρονο George Floyd (Τζωρτζ Φλόιντ), έχει γίνει το επίκεντρο των συζητήσεων και διαδηλώσεων ενάντια στην αστυνομική βία, που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ έφερε ξανά στο προσκήνιο το κίνημα «Black Lives Matter».
 
Κι ενώ χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την απόδοση δικαιοσύνης για τον Floyd και τη ριζική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των Αφροαμερικανών, τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για τον Τσάβιν αποδεικνύουν πως, ό,τι συνέβη στον 46χρονο, δεν ήταν ένα «μεμονωμένο περιστατικό». 
 
Σύμφωνα με το «Associated Press», ο Ντέρεκ Τσάβιν έχει ανοίξει πυρ προς δύο ανθρώπους κατά τη διάρκεια της 19χρονης καριέρας του και έχει σχεδόν 20 καταγγελίες και δύο επιστολές επίπληξης εναντίον του. Ο 44χρονος Ντέρεκ Τσάβιν έγινε το επίκεντρο διαδηλώσεων και οδήγησε στην απόφαση για ομοσπονδιακή έρευνα, αφού ήταν αυτός που εικονίζεται σε βίντεο κινητού τηλεφώνου να γονατίζει στο λαιμό του Floyd, επί σχεδόν οκτώ λεπτά το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη σύλληψή του τελευταίου ως ύποπτο για κατοχή πλαστού χαρτονομίσματος. Ο Floyd, που έφερε χειροπέδες, παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και δηλώθηκε νεκρός αργότερα το ίδιο βράδυ.
 
Τα αρχεία του Δημοτικού Συμβουλίου της Μινεάπολης δείχνουν ότι ο Τσάβιν άρχισε την καριέρα του ως μπράβος σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο κέντρο της πόλης. Πρώην ιδιοκτήτης του κέντρου ανέφερε στην «KSTP-TV» την Πέμπτη ότι ο Αφροαμερικανός δούλεψε επίσης ως σωματοφύλακας εκεί μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Ωστόσο, η Μάγια Σανταμαριά, (Maya Santamaria) που είχε το κέντρο για δύο δεκαετίες υποστήριξε ότι δεν ήξερε αν οι άνδρες γνώριζαν ο ένας τον άλλον, επειδή το νυχτερινό κέντρο είχε δεκάδες φύλακες ως ασφάλεια.
 
Το 2006, ο Τσάβιν ήταν ανάμεσα σε ομάδα έξι αστυνομικών που πυροβόλησαν έναν ύποπτο που κρατούσε μαχαίρι έπειτα από καταδίωξη, που έληξε όταν ο ύποπτος τους απείλησε με πυροβόλο όπλο. Ο ύποπτος, Γουέιν Ρέγιες (Wayne Reyes), πυροβολήθηκε πολλές φορές και πέθανε. Επιτροπή ενόρκων αποφάσισε, τότε, ότι η χρήση βίας ήταν δικαιολογημένη. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τσάβιν πυροβόλησε τον Ιρα Λατρέλ Τολς (Ira Latrell Toles), όταν κλήθηκε να επέμβει σε οικογενειακή διένεξη.
 
Η αναφορά που σχηματίστηκε σε βάρος του Ντέρεκ Τσάβιν, όπως τη δημοσιεύει το CNN, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι: 
 -Ο κατηγορούμενος είχε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ για 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, τα 2 λεπτά και 53 δεύτερα εκ των οποίων ήταν αφού ο Φλόιντ έχασε τις αισθήσεις του. 
-Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται ότι αυτού του είδους η ακινητοποίηση (όπως του Τσάβιν στον Φλόιντ) μπορεί να αποβεί επικίνδυνη
-Ο Φλόιντ είχε υποκείμενα νοσήματα: «Η αυτοψία δεν αποκάλυψε φυσικά ευρήματα που να υποστηρίζουν τη διάγνωση τραυματικής ασφυξίας ή στραγγαλισμού. Ο κύριος Φλόιντ είχε υποκείμενα νοσήματα, όπως στεφανιαία νόσο και αρτηριακή πίεση».