Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: 12 φορές ισόβια και 3.318 χρόνια κάθειρξη στον δράστη 12 δολοφονιών σε κινηματογράφο



Στη μέγιστη των ποινών, 12 φορές ισόβια και 3.318 χρόνια κάθειρξη, καταδικάστηκε την Τετάρτη από δικαστήριο του Κολοράντο ο 27χρονος Τζέιμς Χολμς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη σφαγή σε κινηματογράφο στην Ορόρα του Ντένβερ, όπου έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 70.

«Στόχος του δικαστηρίου είναι ο κατηγορούμενος να μην ξαναβγεί ποτέ ξανά ελεύθερος στην κοινωνία. Αν υπήρξε ποτέ κάποια υπόθεση που να δικαιολογούσε τη μέγιστη των ποινών, είναι αυτή. Ο κατηγορούμενος δεν αξίζει τη συμπόνια μας» ανέφερε ο δικαστής Κάρλος Σέιμουρ ανακοινώνοντας την ποινή.

Οι επιζώντες και οι συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές όταν ο δικαστής διέταξε τους αστυνομικούς να απομακρύνουν τον Χολμς από το δικαστήριο.

Ο 27χρονος κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα από τους ενόρκους για τη δολοφονία 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 70 μέσα σε μια κατάμεστη κινηματογραφική αίθουσα στο προάστιο Ορόρα του Ντένβερ, όπου προβαλλόταν η ταινία Μπάτμαν το 2012.

Οι ένορκοι δεν κατέληξαν όμως σε ομόφωνη απόφαση όσον αφορά την επιβολή της θανατικής ποινής, με τον πρώην φοιτητή, ο οποίος δηλώνει αθώος επικαλούμενος ψυχασθένεια, να τιμωρείται με την ποινή των ισοβίων για καθεμιά από τις δολοφονίες.

Ο δικαστής ωστόσο, επέβαλε ποινές και για τις απόπειρες ανθρωποκτονίας, καθώς και για μια κατηγορία κατοχής εκρηκτικών. Επέλεξε να του επιβάλει τη μέγιστη των ποινών, σημειώνοντας ότι απ' όποια ασθένεια και αν πάσχει, υπάρχουν αποδείξεις ότι η συμπεριφορά του καθορίστηκε από «ηθική απόκλιση, εξαχρείωση, οργή, μίσος, εκδίκηση ή παρόμοιες διεφθαρμένες καταστάσεις».

Οι συνήγοροι του Χολμς σημείωσαν ότι δεν σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση.