Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ηνωμένο Βασίλειο: Γιατί εξετάζει να επισπεύσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου



Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να επισπεύσουν τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του Covid-19 για εκατομμύρια ανθρώπους αφού ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «ανησυχεί» για την εξάπλωση της παραλλαγής του ιού που έχει εντοπιστεί στην Ινδία.

Τα κρούσματα του νέου στελέχους B.1.617.2 του Covid-19 έχουν αυξηθεί σε 1.313 από 520 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εθνικό οργανισμό δημόσιας υγείας της Αγγλίας ο οποίος εκτίμησε την Πέμπτη ότι το στέλεχος είναι «τουλάχιστον τόσο μεταδοτικό» όσο η λεγόμενη παραλλαγή του Κεντ που επικράτησε στην περιοχή τον Δεκέμβριο επισπεύδοντας το τρίτο lockdown του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιανουάριο.

«Ανησυχούμε για αυτό, έχει εξαπλωθεί», δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξή του. «Υπάρχει μια σειρά από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα», συνέχισε.

Τα σχόλια του Τζόνσον καλλιέργησαν ανησυχίες ότι η κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να επιβραδύνει τον χάρτη πορείας της για να ανοίξει την οικονομία από το τρίτο lockdown της χώρας. Αυτό θα μπορούσε να τον φέρει σε σύγκρουση με μέλη του δικού του Συντηρητικού Κόμματος, τα οποία έχουν ήδη ζητούν ταχύτερο άνοιγμα εν μέσω ενός προγράμματος εμβολιασμού που είναι ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο.

«Γιατί θα κλείσουμε όταν τα εμβόλια συνεχίζουν να σπάζουν τη σχέση μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλείας και θανάτων;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Covid Recovery Group του κόμματος, Στιβ Μπέικερ. «Μας είπαν ότι ο χάρτης πορείας ήταν προσεκτικός - παρά τα πολλά υποσχόμενα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη της διάθεσης εμβολίων, ακριβώς έτσι θα ήταν μη αναστρέψιμο», πρόσθεσε.

Επίσπευση της δεύτερης δόσης

Οι αρχές διεξάγουν τεστ σε μέρη όπως το Μπόλτον, στη βορειοδυτική Αγγλία, όπου έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις, καθώς και σε τμήματα του Λονδίνου.

Αργά την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας δήλωσε ότι οι υπουργοί σκέφτονται να επισπεύσουν τα ραντεβού για τις δεύτερες δόσεις εμβολίου για επιλέξιμες ομάδες.

Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει τη λήψη τη δεύτερης δόσης έως και 12 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν την πρώτη τους δόση, εκ των οποίων σχεδόν 19 εκατομμύρια έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Αυτό σημαίνει ότι 17 εκατομμύρια πολίτες μένουν να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση και τα ραντεβού τους θα μπορούσαν να προωθηθούν εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να αλλάξει πολιτική.

«Αν και δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτή η παραλλαγή έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη σοβαρότητα της νόσου ή αποφεύγει το εμβόλιο, η ταχύτητα της ανάπτυξης είναι ανησυχητική», ανέφερε το τμήμα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι η κυβέρνηση «δεν θα διστάσει να αναλάβει περαιτέρω δράση εάν είναι απαραίτητο».