Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 -
Μερική συννεφιά

23 °C

Σήμερα, 12. Ιουνίου 2021

Ινδία: Γάγγραινα και απώλεια ακοής, στα ύποπτα συμπτώματα για την μετάλλαξη «Δέλτα»Προβλήματα ακοής, σοβαρά γαστρικές διαταραχές και θρόμβοι στο αίμα που οδηγούν σε γαγγραινα, συμπτώματα που κατά κανόνα δεν συναντώνται σε ασθενείς Covid, έχουν συνδεθεί από γιατρούς στην Ινδία με την παραλλαγή Δέλτα. που συνδέεται το καταστροφικό δεύτερο κύμα της Covid στην χώρα.

Η  μετάλλαξη φαίνεται να είναι η πιο μολυσματική που έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής. Οι γιατροί θέλουν τώρα να μάθουν αν είναι επίσης πιο βαριά.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, την Αγγλία και τη Σκωτία, τα πρώιμα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος – που επίσης κυριαρχεί εκεί – ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη επιστημονική έρευνα για να αναλύσουμε εάν αυτές οι νεότερες κλινικές παρουσιάσεις συνδέονται με την Β.1.617 ή όχι», δήλωσε ο Abdul Ghafur, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Νοσοκομείο Apollo, στο Τσενάι, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Ινδίας. Ο Ghafur είπε ότι βλέπει περισσότερους ασθενείς Covid με διάρροια τώρα παρά στο αρχικό κύμα της πανδημίας.

«Πέρυσι, νομίζαμε ότι είχαμε μάθει τον νέο εχθρό μας, αλλά άλλαξε», είπε ο Ghafur. «Αυτός ο ιός έχει γίνει τόσο απρόβλεπτος».

Πόνος στο στομάχι, ναυτία, έμετος, απώλεια όρεξης, απώλεια ακοής και πόνος στις αρθρώσεις είναι μεταξύ των ασθενειών που αντιμετωπίζουν οι  ασθενείς Covid, σύμφωνα με έξι γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς σε ολόκληρη την Ινδία.

Οι παραλλαγές Β και Γ- που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία αντίστοιχα – έχουν δείξει ελάχιστα ή καθόλου στοιχεία ενεργοποίησης ασυνήθιστων κλινικών συμπτωμάτων, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά του ο Ganesh Manudhane, καρδιολόγος στη Βομβάη που έχει θεραπεύσει οκτώ ασθενείς με θρομβωτικές επιπλοκές στο νοσοκομείο Seven Hills κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο μηνών λέει ότι «μερικοί ασθενείς αναπτύσουν μικρούς θρόμβους αίματος τόσο σοβαρούς που οδήγησαν τον προσβεβλημένο ιστό να πεθάνει και να αναπτύξει γάγγραινα». Δυο εξ αυτών χρειάστηκαν ακρωτηριασμό δακτύλων χεριού και ποδιού.

Προσθέτει ότι:«’Εβλεπα 3 με 4 περιπτώσεις τον τελευταίο χρόνο και τώρα είναι ένας ασθενής τη βδομάδα».

Η παραλλαγή Δέλτα, επίσης γνωστή ως B.1.617.2, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 60 χώρες τους τελευταίους έξι μήνες ενώ προκάλεσε ταξιδιωτικούς περιορισμούς από την Αυστραλία στις ΗΠΑ.

Η αύξηση των λοιμώξεων, που τροφοδοτήθηκε από την παραλλαγή έχει αναγκάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, να επανεκτιμήσει τα σχέδια για επιστροφή στην κανονικότητα αργότερα μέσα στον Ιούνιο.