Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Βρετανία αποχαιρέτησε τον πρίγκιπα Φίλιππο - Η ελληνική σημαία σκέπαζε το φέρετρο..



Η Βρετανία αποχαιρέτησε χθες τον πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 99 ετών και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του του Ουίνδσορ, με τιμές φυσικά, αλλά και με τα απαιτούμενα μέτρα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Η κηδεία σχεδιάστηκε στις λεπτομέρειές της με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα.

Μόνο 30 άτομα παρέστησαν στην κηδεία λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-1.

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 95 της χρόνια, η βασίλισσα αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε -σύμφωνα με τα δικά της λόγια- η «δύναμη» και το «στήριγμά» της. Η βασίλισσα Ελισάβετ έφτασε τελευταία στο ναό με μια Bentley που βρισκόταν στο πίσω μέρος της πομπής φορώντας ένα μαύρο ταγέρ.

Όπως επέβαλαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, η Ελισάβετ κάθισε μόνη της φορώντας την σχετική μάσκα προστασίας. Αν δεν υπήρχε η πανδημία, αυτές θα ήταν γεμάτες και το παρεκκλήσι κατάμεστο από φίλους, συγγενείς και καλεσμένους από όλον τον κόσμο. 

Φανερά συγκινημένη

Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε την βασίλισσα φανερά συγκινημένη από την απώλεια του συζύγου της, ενώ δεν ήταν λίγες οι στιγμές που είχε το κεφάλι της σκυμμένο βιώνοντας με τον δικό της τρόπο τον θάνατο του αγαπημένου της Φίλιππου. «Η έντονη αυτή εικόνα είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του πόνου που προκαλείται από την πανδημία και υπογραμμίζει το τραγικό χρέος πολλών στον κόσμο, που κλήθηκαν να κηδέψουν τους ανθρώπους που έχασαν αυτόν τον χρόνο, μόνοι τους» σχολίασε το BBC, με την ανταποκρίτρια να επισημαίνει πως, παρόλο που οι κάμερες διατηρούσαν σεβαστή απόσταση από την Ελισάβετ, η βασίλισσα φαινόταν τόσο μόνη και αρκετά σκεπτική.

«Ήταν πολύ θλιβερό να τη βλέπω να κάθεται μόνη της. Ήταν μια πολύ σκοτεινή εικόνα και νομίζω ότι όλοι θα προβληματιστούν σήμερα» πρόσθεσε.

Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά τον θάνατο του Φιλίππου.Η βασίλισσα κατέφθασε στο χώρο με το αυτοκίνητο της, που είναι γνωστό ως State Bentley, και συνοδεύτηκε στο εσωτερικού του ναού προκειμένου να καθίσει στη θέση της.

Η Ελισάβετ ήταν εμφανώς συγκινημένη, ενώ σύμφωνα με την dailymail, στη διαδρομή προς τον ναό η ίδια δάκρυσε και σκούπισε αμέσως το δάκρυ από το μάγουλό της.

 

Βούρκωσε ο πρίγκιπας Κάρολος

Πρώτα στην πομπή που μετέφερε το φέρετρο ήταν τα μεγαλύτερα παιδιά του Δούκα, ο Κάρολος και η Άννα, ακολουθούμενοι από τον Έντουαρντ και τον Άντριου. Πίσω τους στέκονταν τα εγγόνια Γουίλιαμ και Χάρι, ενώ ανάμεσά τους βρισκόταν ο ξάδερφός τους, Πέτερ Φίλιπς.

Χαρακτηριστικές φιγούρες της τελετής, ο ιδιαίτερα συγκινημένος γιός του, πρίγκιπας Κάρολος. 

Με ελληνικό στοιχείο το φέρετρο

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, αποτελούμενη από την ελληνική σημαία, τις μαύρες και άσπρες ρίγες της οικογένειας Μάουντμπάτεν, το κάστρο του Εδιμβούργου και τον θυρεό του Οίκου της Δανίας. Ηταν στολισμένο με το μπουκέτο από λευκά τριαντάφυλλα, κρίνα και γιασεμί που τοποθέτησε η βασίλισσα.

Μαζί και το ναυτικό του πηλήκιο και το σπαθί του. Τοποθετήθηκε στην πράσινη στρατιωτική Land Rover και συνοδεύθηκε από το κάστρο του Γουίνδσορ μέχρι το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου από την πομπή μελών της οικογένειάς του με επικεφαλής τον πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Αννα. Η βασίλισσα Ελισάβετ ακολούθησε το φέρετρο με την βασιλική Bentley.

 

Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης, προς τιμήν του στρατιωτικού του παρελθόντιος για το οποίο ήταν πολύ υπερήφανος.

Ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Χάρι και Ουίλιαμ συνομίλησαν

Την ίδια στιγμή, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο Χάρι έκαναν την πρώτη τους κοινή εμφάνιση χθες, μετά από διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς οι απομακρυσμένοι αδελφοί επανενώθηκαν στην κηδεία του παππού τους.

Οι πρίγκιπες δεν στάθηκαν δίπλα-δίπλα πίσω από το φέρετρο του Δούκα του Εδιμβούργου, καθώς περπατούσαν από το κάστρο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, καθώς παρεμβαλλόταν ο ξάδερφός τους, Peter Phillips.

Κι ενώ θεωρείτο πως ανάμεσα στα δύο αδέρφια το κλίμα ήταν ψυχρό, μετά τη λήξη της τελετής ήρθαν κοντά.

Όπως φάνηκε από τα πλάνα που μεταδόθηκαν σε ζωντανή μετάδοση, οι δυο τους συνομιλούσαν καθώς περπατούσαν πίσω από το φέρετρο του παππού τους.

 

Σε ρόλο "ειρηνοποιού" η Κέιτ

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες ημέρες, ο πρίγκιπας Χάρι φέρεται να μίλησε με τον αδελφό του Ουίλιαμ στο τηλέφωνο αφότου έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την Mirror, που επικαλείται δημοσίευμα της Telegraph, η Κέιτ Μίντλετον αναμενόταν να αναλάβει ρόλο «ειρηνευτικής δύναμης» ανάμεσα στα δυο αδέλφια, στην κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Πληροφορίες της Telegraph ανέφεραν, δε, ότι η Κέιτ Μίντλετον έτρεφε ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων του συζύγου της με τον μικρότερο αδελφό του, την ώρα που τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ήρθαν πιο κοντά εξαιτίας του κοινού πένθους.