Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει τα «ρατσιστικά σχόλια» του Τραμπ



Ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις «ρατσιστικές δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος τεσσάρων γυναικών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος υιοθέτησε χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι Δημοκρατικοί.

Το ψήφισμα καταγγέλλει συγκεκριμένα τα «ρατσιστικά σχόλια του κ. Τραμπ, τα οποία νομιμοποιούν τον φόβο και το μίσος των νέων Αμερικανών κατά των μελών εθνικών μειονοτήτων». Το ψήφισαν μόνο τέσσερις Ρεπουμπλικανοί.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορήθηκε για ρατσισμό και ξενοφοβία, αφότου προέτρεψε τις τέσσερις βουλευτές να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, οι οποίες μαστίζονται από εγκληματικότητα, και να μην ασκούν κριτική στην κυβέρνησή του. Ο ίδιος ασφαλώς αρνείται της κατηγορίες. «Δεν έχω ούτε ένα ρατσιστικό οστό στο σώμα μου!», έγραψε χθες στο Twitter.  

Ο Τραμπ αναφερόταν προφανώς στην Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από τη Νέα Υόρκη, την Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα, την Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη και τη Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν, μια ομάδα πολιτικών γνωστή ως «απόσπασμα», καθώς ασκεί δριμεία κριτική στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και στην νυν ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Καμία από τις τέσσερις δεν είναι λευκή. Όλες ωστόσο έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, εκτός από την Ομάρ, η οποία πήγε στις ΗΠΑ στα 12 της ως πρόσφυγας και πήρε την αμερικανική υπηκόοτητα πέντε χρόνια αργότερα.

Οι τέσσερις βουλευτές έδωσαν δυναμική απάντηση από κοινού στον Αμερικανό πρόεδρο επιμέοντας ότι δεν θα κάνουν πίσω και προτρέποντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην «τσιμπήσουν το δόλωμα της διχαστικής  ρητορικής του».