Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 -

Η Τουρκία εξοπλίζει τα κατεχόμενα με πρόσχημα την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο..Η Τουρκία προχωρεί στη στρατιωτική της ενίσχυση στα κατεχόμενα εστιάζοντας περισσότερο στον εξοπλισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από ενημερωμένες πηγές, η εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα ενισχυθεί η παρουσία στα κατεχόμενα δεν έγινε με τη μορφή της απειλής, αλλά θα προχωρήσει στην υλοποίησή της. Υπάρχουν ενδείξεις ότι προετοιμάζονται για τη μεταφορά των ενισχύσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι έγιναν ήδη κινήσεις για την κατασκευή και αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνδέει την ενίσχυση με την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ για την Κύπρο. Το κάνει γνωρίζοντας πως η απόφαση αυτή των Αμερικανών δεν πρόκειται να επηρεάσει το ισοζύγιο δυνάμεων. Η κίνηση που αναμένεται να γίνει στα κατεχόμενα συνδέεται με σχεδιασμούς, που δεν είναι τωρινοί και αφορούν τόσο το μέτωπο κατά της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά και τις επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή.

 Η Άγκυρα ενισχύει τις δυνάμεις της στην Κύπρο γιατί θεωρεί πως το μέτωπο, που έχει απέναντί της με την ελληνική πλευρά είναι ενιαίο. Από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο, έχοντας Αθήνα και Λευκωσία στην πρίζα και αφαιρώντας τους τη δυνατότητα της αλληλοστήριξης σε περίπτωση επεισοδίου. Θέλει να σπάσει το μέτωπο στην περίπτωση που θα λειτουργούσαν μαζί, ενιαία.

Η Τουρκία ενισχύει την παρουσία της στα κατεχόμενα και στο επίπεδο των υποδομών και τούτο φαίνεται να στοχεύει την ευρύτερη περιοχή, δεν περιορίζεται, δηλαδή, στην ελληνική πλευρά.

Η αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και η κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας για έλεγχο της περιοχής. Με βάση τα σχέδια τα οποία έχουν εκπονηθεί, οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η κατοχική Τουρκία έχει, όπως είναι γνωστό, αναβαθμίσει το παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, και λειτουργεί ως βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αποστολές στην ανατολική Μεσόγειο. Τούτο αποφασίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η ναυτική βάση στο Μπογάζι έχει σχεδιαστεί, αλλά ακόμη δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει η κατασκευή. Έχουν γίνει, ωστόσο, όλα τα προκαταρκτικά. Πρόκειται για βάση, στην οποία θα σταθμεύουν πλοία νοτίως του νησιού και θα έχουν επιχειρησιακή ευθύνη της περιοχής.

Τον Απρίλιο του 2022 είχε δημοσιευθεί στην "επίσημη εφημερίδα" του ψευδοκράτους, η συμφωνία της Τουρκίας με το κατοχικό καθεστώς για την κατασκευή σταθμού παρακολούθησης πλοίων στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Αντρέα και στην περιοχή Τέμπλος. Ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε σταθμό παρακολούθησης διέλευσης πλοίων και ο φάρος που υπάρχει στην περιοχή Τέμπλος. Πρόκειται για 108 στρέμματα του ΕΒΚΑΦ, που έχει "ενοικιαστεί" στον τουρκικό στρατό.

Είναι ξεκάθαρο πως οι δύο από τις τρεις στρατιωτικές βάσεις θα χρησιμοποιούνται για ανάληψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του τουρκικού στρατιωτικού αλλά και στρατηγικού σχεδιασμού για την επέκταση της τουρκικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Όπως σημειώνεται από ειδικούς η κατοχική δύναμη επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη στρατηγική σημασία της Κύπρου. Όλοι οι σχεδιασμοί αναδεικνύουν και εν πολλοίς επιβεβαιώνουν τους ευρύτερους σχεδιασμούς της Άγκυρας μέσω της Κύπρου.

Πρόκειται, πάντως, για ένα θέμα, που αφορά και τις χώρες της περιοχής. Προ διετίας το υπουργείο Εξωτερικών είχε αναλάβει να ενημερώσει και να εξηγήσει τις κινήσεις αυτές της κατοχικής δύναμης και το πόσο επηρεάζονται οι ίδιες, με τις δύο βάσεις - ορμητήρια.