Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η συμμαχία του Μακρόν με τους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους



Συμμαχία με το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές έκλεισαν οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι (ALDE) στο συνέδριό τους στη Μαδρίτη.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου, Αστρίντ Πανοσιάν: «για να το ξεκαθαρίσουμε, το ALDE είναι η καρδιά της συμμαχίας που θέλει να οικοδομήσει το LREM [ La République en Marche, το κόμμα του Μακρόν]».

Έτσι έληξε μια μακρά περίοδος αναμονής σχετικά με τις προθέσεις του Μακρόν, καθώς μετά τη νίκη του με το LREM στις προεδρικές εκλογές οι παρατάξεις στο Ευρωκοινοβούλιο προσπαθούσαν να μαντέψουν με ποιους θα συνασππιστεί ο Γάλλος πρόεδρος στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαίου. Η Κεντροδεξιά, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι είχαν αρκετές επαφές τους περασμένους μήνες με εκπροσώπους του Μακρόν και όλοι τους -πλην των εθνικιστών- είχαν χαιρετίσει την νέα πνοή που έφερνε ο Γάλλος πρόεδρος με το όραμά του για μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Για αρκετό διάστημα ο Μακρόν έδειχνε σαν να επεδίωκε μια όσον το δυνατόν πιο ευρεία και χαλαρή συμμαχία ενόψει των ευρωεκλογών. Οι Φιλελεύθεροι που προσέβλεπαν σε συνεργασία με το LREM, δεν ήταν και τόσο ενθουσιασμένοι με αυτή την προοπτική, αλλά τελικά αυτούς ήταν που επέλεξε ο Γάλλος πρόεδρος. Όπως είπε η απεσταλμένη του, τα περισσότερα κοινά σημεία τα είχε το LREM με το ALDE. «Μας δώσατε την ευρωπαϊκή αξιοπιστία που χρειαζόμασταν», είπε η Πανοσιάν απευθυνόμενη στους συνέδρους στη Μαδρίτη.

Πηγή κειμένου: 

iefimerida.gr