Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Σεούλ θα αξιοποιήσει «όλα τα μέσα» για να αντιδράσει στους δασμούς των ΗΠA



Η Νότια Κορέα θα «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή της για να αντιδράσει στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Οικονομικών Κιμ Ντονγκ-γιον.

«Θα καταστήσουμε σαφές ποια είναι η στάση μας», ανέφερε ο Κιμ στη διάρκεια μιας συνόδου νωρίτερα σήμερα στη Σεούλ. Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «όλα τα πιθανά μέσα για να αντιδράσει στα μέτρα των ΗΠΑ για τους δασμούς στα μέταλλα και θα κάνει μια ολόπλευρη προσπάθεια», πρόσθεσε ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Οικονομικών, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Η Ουάσιγκτον άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι υπάρχει περιθώριο για να γίνουν κι άλλες εξαιρέσεις από τους δασμούς που αποφασίστηκε να επιβληθούν την Παρασκευή, εν μέσω πιέσεων από τους συμμάχους της και από μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για να μετριαστούν τα μέτρα, μία ημέρα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή τους.

Όπως σημείωσε ο Κιμ, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας θα αποφασίσει εάν η χώρα θα ενταχθεί στη νέα συμφωνία για τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές στην περιοχή του Ειρηνικού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ένδεκα χώρες, ανάμεσά τους η Ιαπωνία και ο Καναδάς, υπέγραψαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου την Πέμπτη -χωρίς τις ΗΠΑ- κάτι που σύμφωνα με έναν υπουργό είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού και των εμπορικών πολέμων.