Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η Σαρλίν δεν είναι η 1η πριγκίπισσα που το έσκασε από το Μονακό -Το προηγούμενο της Αλις..



Η Άλις Χέιν ήταν η πρώτη Αμερικανίδα πριγκίπισσα του Μονακό και η ιστορία της έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με την περίπτωση της πριγκίπισσας Σαρλίν.Η πριγκίπισσα Σαρλίν πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2021 μακριά από το πριγκιπάτο κάνοντας τα ΜΜΕ διεθνώς να οργιάζουν τόσο για την υγεία της όσο και για το γάμο της.

Η Άλις Χέιν της Νέας Ορλεάνης έγινε η πρώτη Αμερικανίδα πριγκίπισσα του Μονακό, καθώς παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Α', 67 χρόνια πριν η Γκρέις Κέλι παντρευτεί τον Ρενιέ Γ'.

Παρά το γεγονός ότι περίμενε οκτώ χρόνια για να παντρευτεί τον πρίγκιπά της, το ζευγάρι χώρισε και η αμοιβαία απιστία κατέστρεψε τη σχέση τους, αναγκάζοντάς την να αναζητήσει παρηγοριά στην υψηλή κοινωνία του Λονδίνου.

Η σταρ του Χόλιγουντ Γκρέις Κέλι με τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ' του Μονακό

Ποια ήταν η πριγκίπισσα Άλις του Μονακό
Η πριγκίπισσα Άλις του Μονακό, της οποίας ο πατέρας καταγόταν από μια επιφανή γερμανική τραπεζική οικογένεια, έμεινε χήρα σε ηλικία 22 ετών μετά το θάνατο του πρώτου συζύγου της Δούκα του Ρισελιέ και πριν γνωρίσει τον Αλβέρτο Α' στις αρχές της δεκαετίας του 1880.

Αλλά δεν ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας, μέχρι το 1889, επειδή ο πατέρας του αγαπημένου της, Πρίγκιπας Κάρολος Γ΄, δεν ενέκρινε τη σχέση τους και δεν τους επέτρεπε να παντρευτούν.

Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Αλβέρτος ανέβηκε στον θρόνο των Μονεγάσκων και μόλις επτά εβδομάδες αργότερα την παντρεύτηκε.

Η πριγκίπισσα Άλις γεννήθηκε ως Μαρί Άλις στις 10 Φεβρουαρίου 1858, σε μια πλούσια οικογένεια και μεγάλωσε στο απόγειο της κοινωνίας της Νέας Ορλεάνης στη Λουιζιάνα. Πέρασε τα πρώτα της χρόνια απολαμβάνοντας τη ζωντανή γαλλική συνοικία της πόλης.

Η μητέρα της, Αμελί Μαρί Σελέστ Μιλτενμπέργκερ, καταγόταν από πλούσια οικογένεια και ο πατέρας της, Μισέλ Χέιν, ήταν επιτυχημένος τραπεζίτης και επιχειρηματίας από μια εύπορη γερμανική τραπεζική οικογένεια. Η ζωή της ίδιας και των δύο αδελφών της, Πολ και Άιζακ, άλλαξε για πάντα όταν ο πατέρας τους τους μετέφερε από τις ΗΠΑ στο Παρίσι μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.

Η Άλις Χέιν

Η Άλις Χέιν / Φωτογραφία: wikidata.org

Κάνοντας καλές διασυνδέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, η 17χρονη Άλις σύντομα οδηγήθηκε στον Αρμάν, τον Μαρκήσιο του Τζουμιλάκ και διάδοχο του Δούκα του Ρισελιέ.

Εβραία εκ γενετής, η Άλις ασπάστηκε τον καθολικισμό για τον γάμο της και μέσα σε ένα χρόνο είχε γεννήσει έναν γιο, γνωστό και ως Αρμάν. Μια κόρη, η Οντίλ, ακολούθησε το 1879, την ίδια χρονιά που η Άλις και ο σύζυγός της έγιναν Δούκας και Δούκισσα του Ρισελιέ.

Ωστόσο, η ευτυχία της νέας δούκισσας κόπηκε απότομα όταν ο σύζυγός της πέθανε το 1880, αφήνοντάς την χήρα με δύο παιδιά σε ηλικία μόλις 22 ετών, σύμφωνα με το Royal Central. Βοηθημένη από την περιουσία που είχε κληρονομήσει με τον θάνατο του συζύγου της, η Άλις άρχισε να εδραιώνεται στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Η γνωριμία της πριγκίπισσας Άλις με τον πρίγκιπα Αλβέρτο Α' του Μονακό
Σύντομα γνώρισε τον Αλβέρτο Α', διάδοχο του θρόνου των Μονεγάσκων, ενώ βρισκόταν στην Πορτογαλία. Και παρόλο που ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερός της και προηγουμένως παντρεμένος με έναν γιο, οι δυο τους ήθελαν να γίνουν ζευγάρι.

Ο πατέρας όμως του Αλβέρτου, Κάρολος Γ', αρνήθηκε να τους δώσει την ευλογία του, πιστεύοντας ότι δεν ήταν η κατάλληλη για τον γιο του. Ωστόσο, το ζευγάρι ήταν έτοιμο να περιμένει, και το έκαναν - δεν παντρεύτηκαν παρά μόνο οκτώ χρόνια αργότερα, μετά το θάνατο του Καρόλου στις 10 Σεπτεμβρίου 1889.Μόλις ένα μήνα αργότερα, η Άλις και ο Άλμπερτ αντάλλαξαν γαμήλιους όρκους στο Παρίσι στις 30 Οκτωβρίου 1889, με τη νύφη να φέρνει εκτός από τα δύο της παιδιά, μια μεγάλη συλλογή από κοσμήματα και μια σημαντική προίκα έξι εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Α' του Μονακό

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Α' του Μονακό 

Η Άλις ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στο Μονακό, χάρη στα χρήματα που είχε τις τσέπες της και την έντονη επιχειρηματική της αίσθηση. Ξεκίνησε να μεταμορφώσει την οικονομική κατάσταση του πριγκιπάτου και πιστώθηκε ότι βοήθησε στην οικονομική σταθερότητα του έθνους.

Παθιασμένη με τις τέχνες, έφερε επίσης περισσότερο θέατρο και μπαλέτο στη νέα της χώρα. Ωστόσο, καθώς περνούσαν τα χρόνια, το ζευγάρι συνειδητοποίησε ότι τα περισσότερα ενδιαφέροντά τους ήταν διαφορετικά και δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον σε αυτά. Στην Άλις άρεσε η μουσική, ο χορός και ο πολιτισμός, ενώ ο σύζυγός της ήταν παθιασμένος περιβαλλοντολόγος και ωκεανογράφος.

Τελικά, και οι δύο έζησαν χωριστές ζωές και σύμφωνα με πληροφορίες άρχισαν να έχουν σχέσεις. Ωστόσο, ο Αλβέρτος πάλευε να αντιμετωπίσει τη σχέση της γυναίκας του με τον συνθέτη Ισίδωρο ντε Λάρα. Ταπεινωμένη, η Άλις έφυγε από το Μονακό και ο σύζυγός της μη θέλοντας να επιστρέψει, φέρεται να της απαγόρευσε την είσοδο στο πριγκιπάτο.

Η πριγκίπισσα Άλις του Μονακό

Η πριγκίπισσα Άλις του Μονακό 

Η Άλις και ο Αλβέρτος χώρισαν το 1902 αλλά δεν πήραν ποτέ διαζύγιο. Ο πατέρας της προσπάθησε να διαπραγματευτεί την επιστροφή μέρους της μεγάλης προίκας της, αλλά η οικογένεια Γκριμάλντι αρνήθηκε.

Ενώ κυβερνούσε το Μονακό, η Άλις βρήκε την ησυχία της στο Λονδίνο, ζώντας στο Claridge και παίρνοντας μέρος στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας. Έκανε παρέα ακόμη και με τη βασίλισσα Αλεξάνδρα, σύζυγο του βασιλιά Εδουάρδου Ζ' και συχνά έκανε λαμπερά πάρτι για τους εύπορους καλεσμένους της.

Η Άλις έγινε χήρα πριγκίπισσα του Μονακό (Dowager Princess of Monaco) μετά τον θάνατο του εν διαστάσει συζύγου της, στις 26 Ιουνίου 1922. Πέθανε τρία χρόνια αργότερα στο Παρίσι, στις 22 Δεκεμβρίου 1925, σε ηλικία 67 ετών. Ετάφη στο νεκροταφείο Père Lachaise στη γαλλική πρωτεύουσα και η ταφόπλακά της γράφει «Άλις, πριγκίπισσα του Μονακό».

Iefimerida.gr