Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Ρωσία στοχοποιεί και τον Καναδά: Εξοπλισμένα με καναδικές συσκευές πλοήγησης τα drone που επιτέθηκαν στην Μαύρη Θάλασσα..



Ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά η Ρωσία μετά την χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε κατά Ουκρανίας και Βρετανίας πως ευθύνονται επίσης για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στην Κριμαία. 

Σήμερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας βάζει στο κάδρο και τον Καναδά. Υποστήριξε ότι ανέκτησε και ανέλυσε τα συντρίμμια των μη επανδρωμένων, τηλεχειριζόμενων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση εναντίον πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία το Σάββατο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα αεροσκάφη αυτά ήταν εξοπλισμένα με συσκευές πλοήγησης καναδικής κατασκευής.

 Το Reuters αναφέρει ότι το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιτέθηκε στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Σεβαστούπολη με 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη νωρίς το Σάββατο και ότι «ειδικοί» του βρετανικού ναυτικού βοήθησαν στο συντονισμό αυτού που αποκάλεσε η Μόσχα «τρομοκρατική επίθεση», ισχυρισμό που η Βρετανία διέψευσε χθες. 

Η Ρωσία επισήμανε ότι απέκρουσε την επίθεση, αλλά ότι τα πλοία που είχαν βάλει στόχοι οι Ουκρανοί συμμετείχαν στη διασφάλιση του διαδρόμου σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πληροφοριών που ανακτήθηκαν από τη μνήμη του δέκτη πλοήγησης, διαπιστώθηκε ότι η εκτόξευση θαλάσσιων drones πραγματοποιήθηκε από την ακτή κοντά στην πόλη της Οδησσού».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινήθηκαν κατά μήκος της ζώνης ασφαλείας του «διαδρόμου σιτηρών», προτού αλλάξουν πορεία για να κατευθυνθούν προς τη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Προσθέτει, ότι ένα από τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να ξεκίνησε από τη ζώνη ασφαλείας του ίδιου του διαδρόμου σιτηρών.

«Αυτό μπορεί να υποδηλώνει την προκαταρκτική εκτόξευση αυτής της συσκευής από ένα από τα πολιτικά σκάφη που ναυλώθηκαν από το Κίεβο ή τους δυτικούς θαμώνες του για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας» τονίζει το υπουργείο. 

Ουκρανικές επιθέσεις καταγγέλει η Μόσχα

Την ίδια στιγμή, τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν πως ο ρωσικός στρατός απέκρουσε επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στις περιοχές Χάρκοβο, Χερσώνα και Λουχάνσκ.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ουκρανικό πυροβολικό εξαπέλυσε επίθεση κοντά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια , αλλά ότι η κατάσταση της ραδιενέργειας παραμένει κανονική, μετέδωσε το TASS.

Το Reuters είπε ότι δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τις αναφορές στο πεδίο της μάχης.