Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Ρωσία διεύρυνε τη λίστα των χωρών που βρέθηκαν υπό την ισχύ του εμπάργκο



Η Ρωσία διεύρυνε τη λίστα των χωρών σχετικά με τις οποίες εφαρμόζεται το ρωσικό διατροφικό εμπάργκο.

 

Το σχετικό διάταγμα έχει υπογράψει ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μεταδίδει το πρακτορείο RIA NOVOSTI.

ΟΙ απαντητικές κυρώσεις πλέον αφορούν την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, χώρες οι οποίες συμφώνησαν με τις αντιρωσικές κυρώσεις που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ, οι χώρες – μέλη της ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νορβηγία.

Στη Μόσχα θεωρούν ότι η προσχώρηση στις κυρώσεις είναι μια συνειδητοποιημένη επιλογή η οποία σημαίνει ετοιμότητα στις απαντητικές κυρώσεις.

Εκτός από αυτό, ο περιορισμός στην εισαγωγή των αγροτικών προϊόντων μπορεί να εφαρμοστεί και σχετικά με την Ουκρανία, αν το οικονομικό μέρος της συμφωνίας της για την ένταξη στην ΕΕ θα αρχίσει να εφαρμόζεται. Επίσης, αν η συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για το θέμα αυτό δε θα επιτευχθεί μέχρι την 1 Ιανουαρίου του 2016 года, σχετικά με την Ουκρανία θα εφαρμόζονται κανονικοί δασμοί στις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία.

Ότι το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ουκρανία προσχώρησαν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Ρωσία, αναφέρθηκε στις 29 Ιουλίου. Στο Κρεμλίνο, σχολιάζοντας αυτή την απόφαση, υπενθύμισαν για την αρχή της αμοιβαιότητας και υποσχέθηκαν ότι θα ληφθούν απαντητικά μέτρα.

Μία εβδομάδα πριν από αυτό το γεγονός η ΕΕ ενέκρινε την απόφαση για την παράταση των οικονομικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2016. ως απάντηση η Ρωσία έκανε παράταση μέχρι τις 6 Αυγούστου του 2016 του διατροφικού εμπάργκο. Επίσης στα τέλη Ιουλίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα σύμφωνα με το οποίο από τις 6 Αυγούστου τα προϊόντα που παράγονται στις χώρες οι οποίες προσχώρησαν ή ενέκριναν τις οικονομικές κυρώσεις σχετικά με τα ρωσικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, θα υπάγονται στην καταστροφή.