Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Ουάσινγκτον ζητά από το Ριάντ να «διαλύσει» επίλεκτη μονάδα υπεύθυνη για τη δολοφονία Κασόγκι



Οι ΗΠΑ ζήτησαν σήμερα από τη Σαουδική Αραβία να «διαλύσει» μια σαουδαραβική επίλεκτη μονάδα για το ρόλο της στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που έβαλε στο στόχαστρο τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, κατηγορώντας τον ότι «επικύρωσε» τη δολοφονία του Κασόγκι, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος αυτής της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης, η οποία στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών περιγράφεται ως μια ειδική μονάδα της Βασιλικής Φρουράς, η οποία είναι αρμόδια για την προστασία του πρίγκιπα Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν. Η μονάδα αυτή δίνει αναφορά μόνο στον πρίγκιπα και όπως αναφέρουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «συμμετείχε σε προηγούμενες επιχειρήσεις εναντίον αντιφρονούντων, στο βασίλειο και στο εξωτερικό».

«Προτρέπουμε τη Σαουδική Αραβία να διαλύσει αυτήν την μονάδα και να υιοθετήσει συστημικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και μηχανισμούς εποπτείας για να διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις εναντίον αντιφρονούντων θα σταματήσουν τελείως», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, η Ουάσινγκτον «εστιάζει στη μελλοντική συμπεριφορά» της Σαουδικής Αραβίας, συμπληρώνοντας πως οι μελλοντικές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα αξιολογηθούν με βάση τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ.