Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου: Το «τελευταίο αντίο» του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ..ΒΙΝΤΕΟ



Στην «ακλόνητη πίστη» του δούκα του Εδιμβούργου στη βασίλισσα Ελισάβετ, την υπηρεσία του προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το θάρρος του εστιάζει η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα Σάββατο στην τελευταία του κατοικία.

Δείτε εδώ σε ζωντανή μετάδοση:

  

Στο επίκεντρο της τελετής στο Κάστρο του Ουΐνδσορ θα βρεθούν η σχέση του εκλιπόντος με το Βασιλικό Ναυτικό και η αγάπη του για τη θάλασσα. Ωστόσο, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, δεν θα γίνει ομιλία.

 Πάνω από 730 μέλη των ενόπλων δυνάμεων συμμετέχουν στην τελετή, ωστόσο υπάρχει όριο 30 στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, λόγω Covid. Η βασιλική κηδεία μεταδίδεται από το BBC One και πολλά άλλα τηλεοπτικά δίκτυα. Η ίδια η τελετή θα αρχίσει μετά από ένα λεπτό σιγής σε εθνικό επίπεδο, στις 15.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας).

Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε στο Κάστρο του Ουΐνδσορ στις 9 Απριλίου, σε ηλικία 99 ετών. Η σορός του βρίσκεται στην εσώτερη αίθουσα του κάστρου, αφού μετακινήθηκε από το ιδιωτικό του παρεκκλήσι.

 Το φέρετρο θα τοποθετηθεί σε ένα τροποποιημένο Land Rover στον σχεδιασμό του οποίου βοήθησε ο ίδιος, και θα μεταφερθεί στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Λάβαρο με ελληνικό σταυρό στο φέρετρο

Η σημαία του Δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα. Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου. Στρατιωτικά αγήματα θα αποτίσουν τιμές στον δούκα του Εδιμβούργου.

Στα εδάφη του Κάστρου του Ουίνδσορ θα βρίσκονται αγήματα του Βασιλικού Ναυτικού, της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), του 4ου Βασιλικού Τάγματος της Σκωτίας, του Βασιλικού Ιππικού, των Στρατιωτικών Ιπποτών του Ουίνδσορ και η Φρουρά του Κάστρου του Ουίνδσορ.