Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η ιστορία των πυρηνικών απειλών Κίνας και Βόρειας Κορέας στην περιοχή της Ασίας



Το αυταρχικό καθεστώς στην περιοχή της Ασίας κοντεύει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανακόψει την επικίνδυνη πορεία του.

Παρότι η περιγραφή αυτή ταιριάζει στην παρούσα αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, αν αλλάξουμε μερικές λεπτομέρειες, θα μπορούσαμε να περιγράφουμε τον κόσμο πριν από 50 χρόνια, όταν η Κίνα προέβαινε στην πρώτη δοκιμή πυρηνικού όπλου και η Ουάσιγκτον αναζητούσε τρόπους να τη σταματήσει.

Η μελέτη της περιόδου εκείνης δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια τέτοια κατάσταση, αλλά και ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί.

«Παρότι Κίνα και Βόρεια Κορέα είναι πολύ διαφορετικές, μοιράζονται μια αίσθηση αδυναμίας η οποία αποτυπώνεται στην πολεμοχαρή ρητορική τους», λέει ο Λάιλ Γκολντστάιν της Ναυτικής Σχολής Δοκίμων των ΗΠΑ.

Το 1963, ο τότε πρόεδρος Τζον Κένεντι είχε πει, μιλώντας σε Γάλλο διπλωμάτη, ότι οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Κίνας αποτελούν «μεγάλη απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας, του ελεύθερου κόσμου και της ελευθερίας στη Γη». Το αμερικανικό κοινό έδειχνε να συμφωνεί, αναδεικνύοντας την Κίνα στην πρώτη θέση των παγκόσμιων απειλών το 1964, μπροστά από την ΕΣΣΔ. Ο πρόεδρος Κένεντι είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να διατάξει επιθέσεις με στόχο την καθυστέρηση του κινεζικού πυρηνικού προγράμματος. Οι επιχειρησιακές δυσκολίες μιας τέτοιας αιφνιδιαστικής επίθεσης, όμως, έπεισαν τους Αμερικανούς να υιοθετήσουν προσεκτική στάση.

Ο διάδοχος του Κένεντι, πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, εμφανίσθηκε διστακτικός να χρησιμοποιήσει ισχύ κατά του κινεζικού πυρηνικού προγράμματος, φοβούμενος ότι αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλης κλίμακας επέμβαση της Κίνας στο Βιετνάμ. Οι κινεζικοί δισταγμοί για άσκηση πίεσης στην Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα αποδίδονται συχνά στους φόβους του Πεκίνου για ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας και ενοποίησης της χώρας υπό αμερικανική επιρροή.

«Οταν η Κίνα απέκτησε πυρηνικά όπλα τη δεκαετία του 1960, η κυβέρνησή της θεωρείτο και αυτή δικτατορία από τα κράτη της Δύσης. Η Κίνα, όμως, δεν απείλησε ότι θα πουλήσει ή θα χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά, αξιοποιώντας τα μόνο ως μέσον ανάσχεσης για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια», λέει ο καθηγητής Σεν Ντιγκλί του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης.