Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η Αυστρία προετοιμάζει τον στρατό της για πιθανό «μπλακ άουτ» στην ενέργεια



Η υπουργός Άμυνας της Αυστρίας, Κλαούντια Τάνερ εξήγγειλε χθες την αύξηση του προϋπολογισμού της χώρας για αμυντικές δαπάνες καθώς και την «οικολογικοποίηση» του Αυστριακού στρατού. Ευκαιρίας των δηλώσεων δοθείσης, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στάση της στον τομέα της ασφάλειας.

Η Τάνερ, σύμφωνα με το Euroactiv,  τόνισε ότι η άμυνα θα παραμείνει στο επίκεντρο των μελλοντικών προκλήσεων των κρατών, υπογράμμισε όμως ότι είναι ψευδαίσθηση πως τα έθνη-κράτη έχουν ακόμη την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές από μόνα τους.

«Αυτή θα ήταν μια μοιραία πλάνη», είπε ότι αυτό δεν ισχύει μόνο για την Αυστρία, αλλά για κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ.

«Ως εκ τούτου, θέλω να πω με απόλυτη σαφήνεια: η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να μιλάει μόνο για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και να αρχίσει να παρέχει πρακτικά αυτή την ασφάλεια στους λαούς της» συμπλήρωσε η ίδια.

Η Τάνερ ανακοίνωσε πρόσθετες επενδύσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την άμυνα στον κυβερνοχώρο και την πολιτική προστασία. Ακόμη, τόνισε ότι η Αυστρία θα επενδύσει έως και 800 εκατομμύρια ευρώ στην «οικολογικοποίηση» του αμυντικού τομέα, καθώς και στο να καταστήσει τους στρατώνες αυτόνομους έως το 2025. Μέχρι τότε οι 100 στρατώνες της χώρας θα πρέπει να είναι αυτάρκεις σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας, την προμήθεια τροφίμων, καθώς και στην προμήθεια νερού και καυσίμων.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν στην προετοιμασία για ένα πιθανό μπλακ άουτ, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο στρατός θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ακόμη και υπό ακραίες συνθήκες.

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν τόνισε ότι ο στρατός θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα για την αντίδραση της χώρας σε μελλοντικές κρίσεις -όπως οι διακοπές ρεύματος- με «σταθερό και αποφασιστικό» τρόπο.