Σάββατο 04 Ιουλίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

24 °C

Σήμερα, 4. Ιουλίου 2020

Χτύπησε το Ιράν τα υψίπεδα του Γκολάν: Ανοίγει κεφάλαιο πολέμου το Ισραήλ με τους εξτρεμιστές να παίρνουν το παιχνίδι στα χέρια τουςΗ πρώτη επίθεση που δέχεται το Ισραήλ μετά το 1973 πυροδοτεί κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν αγγίζοντας σε μεγάλο βαθμό και το κεφάλαιο της Συρίας.

To Iράν ανταπέδωσε  στις συνεχείς επιθέσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε βάρος των ιρανικών μονάδων της επίλεκτης φρουράς al Quds τα ξημερώματα της Πέμπτης, πραγματοποιώντας την  πρώτη μαζική επίθεση που δέχεται το Ισραήλ στην περιοχή μετά το 1973.

Οι δυνάμεις al Quds που δρούν στο πλευρό των συριακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των ισλαμιστών απάντησαν  στα χτυπήματα του Ισραήλ προσέβαλαν με ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους  στα υψίπεδα του Γκολάν.

 Οι Ισραηλινοί τονίζουν το γεγονός ότι «για πρώτη φορά το Ισραήλ δέχεται απ’ευθειας ιρανική επίθεση» . Δεν αναφέρθηκαν απώλειες απο ισραηλινής πλευρας και οι πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της πολης Κατσρίν κατέφυγαν στα καταφύγια.

Σύμφωνα με συριακά μέσα, προηγήθηκαν ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Συρία και συγκεκριμένα σε βασεις του τακτικού στρατού του καθεστώτος Άσαντ στην ευρυτερη περιοχή της πολης Κουνέιτρα , στους προποδες των Υψωμάτων του Γκολάν, εντος της συριακης επικρατειας.

Σε αντίθεση με ο,τι αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ , τα συριακά μέσα αρνουνται ότι επλήγησαν ιρανικές βάσεις.

Λιβανέζικα μέσα ανακοινώνουν ότι οι εικοσι ρουκετες έπληξαν συγκεκριμένες ισραηλινές βάσεις συλλογής πληροφοριών και καταπολέμησης κυβερνοπολέμου , αναφέροντας συγκεκριμένους αριθμους των μονάδων αυτών . Από ισραηλινής πλευράς δεν υπάρχει ανακοίνωση για το θέμα και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραηλινού στρατού σχολιάζει ότι όσα μεταδίδονται σχετικά με συγκεκριμένες πληγείσες βάσεις ανακοινώνονται στα πλαίσια ψυχολογικού πολέμου «προκειμένου να δηλώσουν ότι επρόκειτο περί βολών ακριβείας».

Το καθεστώς Άσαντ επιμένει να μην θέλει να παραδεχθεί οτι επλήγησαν «ιρανικές βάσεις».

Σε απάντηση των κτυπημάτων αυτών η ισραηλινή Αεροπορία από τα ξημερώματα βομβάρδιζε την Δαμασκό και για άλλη μια φορά ισχυρές εκρήξεις ξεσήκωσαν την πρωτεύουσα της Συρίας.

Η κλίμακα των σημερινών ισραηλινών επιδρομών, λίγες ώρες μετά την εκτόξευση περίπου 20 ρουκετών εναντίον του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αυτή των -δεκάδων-προηγούμενων.

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα «αντιμετωπίζει ένα νέο κύμα πυραύλων και τους καταρρίπτει τον έναν μετά τον άλλον», ανέφερε λίγο νωρίτερα το SANA.

Στο ερώτημα αν το  Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις κοντά στη συριακή πρωτεύουσα ή προχώρησε σε επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου για να διακόψει τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να πλήξει συστήματα ραδιοεντοπισμού στη Δαμασκό, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε να απαντήσει.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, επικαλούμενο το Eπιτελείο, ανέφερε ότι «Ισραηλινά μαχητικά πέταξαν μέσα στον λιβανικό εναέριο χώρο, πάντως κατόπιν βγήκαν από αυτόν».

Το Ισραήλ φαίνεται να θέλει να κλιμακώσει την σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, Συρίας και Χεζμπολάχ.

Το περιφερειακό ισραηλινό Συμβούλιο του Γκολάν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση πολέμου.

Η συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε τους βομβαρδισμούς και αναφέρει πως ο συριακός Στρατός ανταποδίδει και βομβαρδίζει φυλάκιο στο βουνό Al Shaykh ανατολικά του Γκολάν με τον κόσμο να βρίσκεται πια στα καταφύγια κι ένα νέο κεφάλαιο πολέμου να ανοίγει διάπλατα.