Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χώρες σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν τον 'οδικό χάρτη' για την επιστροφή στην ομαλότητα



Καθώς η παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία κατά της COVID-19 ανεβάζει ταχύτητα, πολλές χώρες σχεδιάζουν μια σταδιακή επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής, ανοίγοντας τα σύνορα και επιτρέποντας και πάλι στους πολίτες να πάνε σε εστιατόρια, καταστήματα και αθλητικούς χώρους ύστερα από ένα χρόνο και πλέον διακεκομμένων lockdown.
Ακολουθούν ο οδικός χάρτης κάποιων χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Αυστραλία, που σχεδιάζει να επιτρέψει τα διεθνή ταξίδια από τα μέσα του 2022, ήρε την απαγόρευση για την είσοδο πολιτών της που επιστρέφουν από την Ινδία στις 14 Μαΐου.

ΒΕΛΓΙΟ
Το Βέλγιο σχεδιάζει να χαλαρώσει σχεδόν όλα τα μέτρα του lockdown από τις 9 Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η δυναμική της εμβολιαστικής του εκστρατείας και ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα παραμείνει κάτω από τους 500.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τα μη απαραίτητα καταστήματα λιανικής στην Αγγλία ξανάνοιξαν στις 12 Απριλίου μαζί με τους εξωτερικούς χώρους των παμπ και των εστιατορίων. Οι εσωτερικοί χώροι στον κλάδο φιλοξενίας, σε κινηματογράφους, θέατρα και αθλητικές εγκαταστάσεις άνοιξαν και πάλι στις 17 Μαΐου. Η Βρετανία επέτρεψε και πάλι τα διεθνή ταξίδια, αλλά αυτοί που φθάνουν στη χώρα από τους περισσότερους προορισμούς του εξωτερικού θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.
Ο κανόνας της απόστασης ενός και πλέον μέτρου για τις κοινωνικές επαφές σε εστιατόρια και παμπ ίσως καταργηθεί στις 21 Ιουνίου.

ΓΑΛΛΙΑ
Η Γαλλία θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και θα επιτρέψει σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 19 Μαΐου. Το σχέδιο προβλέπει πρώτα μετάθεση της ώρας έναρξης για την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 μ.μ. (22.00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια στις 11 μ.μ. από τις 9 Ιουνίου, πριν το μέτρο καταργηθεί οριστικά στις 30 Ιουνίου.
Η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από τις 30 Ιουνίου.
Όλα τα καταστήματα, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν στις 19 Μαΐου. Οι ξένοι τουρίστες με «πάσο υγείας» θα μπορούν να επισκέπτονται τη Γαλλία από τις 9 Ιουνίου.
Η Disneyland στο Παρίσι θα ξανανοίξει στις 17 Ιουνίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία χαλάρωσε τους περιορισμούς για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον ιό από τις 9 Μαΐου, αίροντας την απαγόρευση κυκλοφορίας και τους κανόνες καραντίνας καθώς και την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κορονοϊού για τα κομμωτήρια, τους ζωολογικούς κήπους και τις αγορές στα καταστήματα.
Από τις 12 Μαΐου, οι επισκέπτες μπορούν να μπαίνουν στη χώρα χωρίς την ανάγκη να τίθενται σε καραντίνα, εκτός από αυτούς που φθάνουν από χώρες που θεωρούν περιοχές κινδύνου.
Οι αρχές στο Βερολίνο συμφώνησαν να άρουν τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς για τις αγορές από τις 19 Μαΐου καθώς και να επιτρέψουν τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων από τις 21 Μαΐου, εάν παραμείνουν χαμηλά τα κρούσματα.
Άλλες περιοχές, όπως το δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, σχεδιάζουν ένα άνοιγμα τριών φάσεων που ξεκίνησε από τις 12 Μαΐου, με τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων να ανοίγουν στις 2 Ιουνίου σε περιοχές με λιγότερα από 50 κρούσματα.
Η Βαυαρία επέτρεψε τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων των εστιατορίων και το άνοιγμα συναυλιακών χώρων, θεάτρων και κινηματογράφων από τις 10 Μαΐου σε περιοχές με χαμηλά κρούσματα. Τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ θα ξανανοίξουν από τις 21 Μαΐου. Από τις 12 Μαΐου, οι κάτοικοι της Βαυαρίας μπορούν να ταξιδέψουν στην Αυστρία.

ΗΠΑ
Στις 3 Μαΐου, οι κάτοικοι στην πόλη της Νέας Υόρκη μπόρεσαν να απολαύσουν το ποτό τους σε εσωτερικούς χώρους των μπαρ για πρώτη φορά εδώ και μήνες, μερικές ημέρες αφού ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι η πόλη αναμένεται να ανοίξει πλήρως την 1η Ιουλίου.
Το σύστημα του μετρό, που έμενε κλειστό μεταξύ 2 και 4 τα ξημερώματα για την απολύμανση των σταθμών και των συρμών, επέστρεψε σε 24ωρη λειτουργία από τις 17 Μαΐου.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε στις 3 Μαΐου εκτελεστικό διάταγμα που τερματίζει όλες τις τοπικές εντολές έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσεϊ και του Κονέτικατ θα άρουν τους περισσότερους περιορισμούς για τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων --όπως καταστημάτων λιανικής πώλησης, εστίασης και γυμναστήρια-- από τις 19 Μαΐου.
Η Καλιφόρνια θα ξανανοίξει πλήρως την οικονομία της στις 15 Ιουνίου εάν ο αριθμός των νοσηλειών είναι χαμηλός και σταθερός και οι προμήθειες εμβολίων επαρκούν για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν.

 

ΙΣΠΑΝΙΑ
Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας ήρθησαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας στις 9 Μαΐου. Έκτοτε, η ευθύνη για έκτακτα μέτρα κατά της COVID εναπόκειται στις αρχές κάθε περιφέρειας.
Η Ισπανία σχεδιάζει να άρει από τις 20 Μαΐου την υποχρέωση για τους Βρετανούς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR για κορονοϊό κατά την άφιξή τους.

ΙΤΑΛΙΑ
Τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα έχουν ανοίξει μερικώς στις περισσότερες περιοχές στις 26 Απριλίου, ενώ η λειτουργία των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων θα επιτραπεί από την 1η Ιουνίου.
Οι εξωτερικές πισίνες επαναλειτουργούν από τις 15 Μαΐου ενώ κάποιες αθλητικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου.
Η Ιταλία ήρε τους περιορισμούς καραντίνας για ταξιδιώτες που φθάνουν από ευρωπαϊκά κράτη και χώρες της ζώνης Σένγκεν, τη Βρετανία και το Ισραήλ από τις 15 Μαΐου, ωστόσο και πάλι θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού πριν από το ταξίδι.
Στις 18 Μαΐου, η Ιταλία μετέθεσε τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις 11 μ.μ. από τις 10 π.μ. και χαλάρωσε άλλους περιορισμούς σε περιοχές χαμηλού κινδύνου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά τα μεσάνυκτα από τις 7 Ιουνίου και θα καταργηθεί στις 21 Ιουνίου. Τα γυμναστήρια θα ξανανοίξουν στις 24 Μαΐου και τα οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.

ΚΑΤΑΡ
Το Κατάρ αποφάσισε στις 9 Μαΐου να άρει σταδιακά τα μέτρα σε τέσσερις φάσεις, ξεκινώντας στις 28 Μαΐου και τελειώνοντας στις 30 Ιουλίου.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Η Ολλανδία ήρε την πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας στις 28 Απριλίου.
Πάρκα, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια και εξωτερικές πισίνες θα ξανανοίξουν στις 19 Μαΐου, ενώ η λειτουργία των εξωτερικών χώρων σε μπαρ και εστιατόρια θα παραταθεί για δύο ώρες έως τις 8 μ.μ.. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες θα ξανανοίξουν στις 20 Μαΐου, με τα μουσεία και τους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων να αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Η Πολωνία ξανάνοιξε τα εμπορικά κέντρα στις 4 Μαΐου, τα ξενοδοχεία από τις 8 Μαΐου ενώ τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικούς χώρους από τις 15 Μαΐου. Έως τα τέλη Μαΐου, όλα τα παιδιά θα έχουν επιστρέψει στο σχολείο, ενώ θα επιτραπούν εκδηλώσεις όπως γάμοι με έως 50 καλεσμένους.
Η χώρα μετέφερε επίσης νωρίτερα κατά μία εβδομάδα, στις 21 Μαΐου, την επαναλειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιακών χώρων και πολιτιστικών ιδρυμάτων.
Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων, οι εσωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνες μπορούν να ξανανοίξουν με περιορισμούς στη δυναμικότητα στις 28 Μαΐου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Στις 17 Μαΐου, η Σαουδική Αραβία άνοιξε τα χερσαία, τα θαλάσσια και τα εναέρια σύνορά της. Από τις 20 Μαΐου, οι ξένοι επισκέπτες που φθάνουν με πτήσεις από τις περισσότερες χώρες δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, εάν έχουν εμβολιαστεί.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει το lockdown στις 17 Μαΐου επιτρέποντας τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα έως την 1η Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ