Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 -

Χιλιάδες Ούγγροι στη διαμαρτυρία εναντίον του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ ΟρμπάνΟύγγροι πολίτες βγήκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης, για να διαμαρτυρηθούν κατά του πρωθυπουργού τους, Βίκτορ Ορμπάν, χθες το απόγευμα. Στη διαδήλωση, που οργανώθηκε με αφορμή τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για δωροδοκία και διαφθορά εις βάρος μελών της κυβέρνησης, συμμετείχαν χιλιάδες.

Ο Πέτερ Μαγιάρ, πρώην σύζυγος της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, Γιούντιτ Βάργκα, είναι εκείνος που κάλεσε σε διαδήλωση. Ο Μαγιάρ χαρακτήρισε “αρχηγό του κράτους μαφίας” τον Ορμπάν.

Ο Μαγιάρ έχει δημοσιοποιήσει μια ιδιωτική συνομιλία, που είχε υποκλαπεί, με την πρώην σύζυγό του, η οποία φέρεται να αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Ορμπάν επιχείρησε να συγκαλύψει την ανάμειξη του Αντάλ Ρόγκαν, υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, σε υπόθεση διαφθοράς.

Το γραφείο του εισαγγελέα ερευνά την υπόθεση διαφθοράς από το 2021, στην οποία ένας γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όταν ήταν υπουργός η Βάργκα, φέρεται να δωροδοκήθηκε με μεγάλα ποσά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Βάργκα θεωρείται στενή πολιτική σύμμαχος του Ορμπάν. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Παραιτήθηκε προκειμένου να ηγηθεί της λίστας του κόμματος του Ορμπάν, του Fidesz, στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Ωστόσο, στις αρχές του χρόνου παραιτήθηκε από τη βουλευτική της ιδιότητα στον απόηχο ενός σκανδάλου παιδεραστίας.