Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Χιλιάδες Αρμένιοι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη..ΕΙΚΟΝΕΣ



. Περίπου 3.000 άτομα, από τη Νέα Υόρκη και όχι μόνο, ένωσαν τις φωνές τους το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μανχάταν, στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης στον λαό της Αρμενίας και απαιτώντας από τα αμερικανικά ΜΜΕ να μεταδώσουν την αλήθεια για τα θλιβερά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν αρμενικές σημαίες αλλά και πλακάτ με διάφορα μηνύματα, πολλά εξ αυτών εναντίον του πρόεδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Αζερμπαϊτζάν αλλά και των πολιτικών ηγεσιών σε ΗΠΑ και Ε.Ε., που παρακολουθούν παθητικά την κατάσταση να εξελίσσεται. Η πορεία ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού «NBC», στην 50ή Οδό, στο ύψος μεταξύ της 5ης και 6ης Λεωφόρου, καταλήγοντας στην δυτική πλευρά του Μανχάταν και την 66η Οδό, στα στούντιο ενός άλλου τηλεοπτικού σταθμού, του «ABC».

Ηταν άτομα κάθε ηλικίας, που είχαν φτάσει στη Νέα Υόρκη και από γειτονικές Πολιτείες, καθώς το κάλεσμα είχε απευθυνθεί επίσης σε Αρμένιους και αλληλέγγυους από τη Νέα Ιερσέη, την Πενσυλβάνια, την Μασαχουσέτη, το Κονέκτικατ, το Ρόουντ Αϊλαντ, την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, το Ντέλαγουερ και το Μέρυλαντ

Εθνικός Κήρυξ

Μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση υπέρ της Αρμενίας στο Μανχάτταν (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

 «Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, προκειμένου να μην έχουμε μια δεύτερη Γενοκτονία, αλλά και να προβάλουμε απαιτήσεις στην δική μας κυβέρνηση. Είμαστε υπερήφανοι Αμερικανοί και υπερήφανοι Αρμένιοι και θέλουμε να ζητήσουμε από το 'ABC' να υποστηρίξει την ειρήνη. Θέλουμε την ειρήνη, δεν θέλουμε πόλεμο, θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά όπως κάνουμε πάντα. Αυτό θέλουμε να τονίσουμε εδώ σήμερα και να διασφαλίσουμε ότι θα επικοινωνηθεί», δήλωσε στον «Ε.Κ.» η Αμερικανο-Αρμένισσα Ρόμπι Μπορόν (Robi Borone).

Στην κινητοποίηση ήταν έντονο το ελληνικό στοιχείο, με ομογενείς να έχουν λάβει το κάλεσμα και να δίνουν δυναμικό «παρών».

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να σταθούμε στο πλευρό των Αρμενίων», είπε η Ρενέ Ζουμή, ενώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτών, η Αννα Νότη επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά πράγματα που συνδέουν Αρμένιους και Βορειοηπειρώτες.

«Ηρθαμε για να υποστηρίξουμε τα αδέρφια μας τους Αρμένιους. Εχουμε κοινή Ιστορία, είναι αυτόχθονες σε αυτά τα ιερά χώματα που υποστηρίζουν αυτήν την στιγμή, όπως κι εμείς οι Βορειοηπειρώτες. Ταυτίζομαι απόλυτα με την μάχη που δίνουν να υπερασπίσουν την πατρίδα τους», τόνισε η κ. Νότη, ενώ και η ομογενής Σοφία Στρουμπάκη εξέφρασε την συμπαράστασή της στον αρμενικό λαό.

 

Εθνικός Κήρυξ

Το μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, Άννα Νότη, όπως και άλλοι ομογενείς, παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση. (Φωτογραφία: Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

 Στο βήμα ανέβηκε για τον δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Δημήτρης Φιλιππίδης, ο οποίος εξέφρασε την συμπαράστασή του στους Αρμενίους.

«Είμαι δημοσιογράφος ο ίδιος. Καλώ τους συναδέλφους μου στο 'ABC', το 'NBC' και όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς να προβάλουν την αλήθεια για αυτά που συμβαίνουν στην Αρμενία. Σήμερα είμαι και Αρμένιος και νοιώθω περήφανος γι' αυτό, διότι η Αρμενία βρίσκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ολοι μαζί σήμερα λέμε 'όχι' στον πόλεμο. Λέμε 'όχι' στους βαρβάρους από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν και το ISIS» ανέφερε, αποσπώντας χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε το απόγευμα, ενώ αργότερα το βράδυ Αρμένιοι απέκλεισαν συμβολικά για λίγη ώρα την γέφυρα του Μπρούκλιν.