Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Χιλή: Πάνω από ένα εκατ. πολίτες έχουν ενισχυθεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού



Οικονομική βοήθεια ύψους 625 δολαρίων έχουν λάβει περισσότεροι από ένα εκατ. πολίτες της Χιλής για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, με το πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, να ανακοινώνει ότι έχουν εγκριθεί πάνω από 550.000 αιτήματα για μικρο-δάνεια που φτάνουν τα 815 δολάρια.

Ο Πινιέρα δήλωσε πως συνολικά τρεις στους τέσσερις Χιλιανούς - ήτοι 14 εκατομμύρια άνθρωποι - είναι επί του παρόντος δικαιούχοι κάποιας μορφής κοινωνικής αρωγης.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πινιέρα αντιμετώπισε πέρυσι μαζικές διαμαρτυρίες για τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούσε η πολιτική του και τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων άμεσων κατοβολών ενισχύσεων, μικρο-δανείων, αναστολής των ενυπόθηκων πληρωμών και επιδοτήσεων ενοικίου αξίας, ύψους άνω του 11% του ΑΕΠ.

Το lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει γονατίσει τους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού στη Χιλή, ενώ έχει προκαλέσει την αύξηση της ανεργίας στο 11% και ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε προβλέψεις για οικονομική συρρίκνωση μεταξύ 5,5 και 7,5% για φέτος.

Κατά τον Πινιέρα, μέχρι σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο Χιλιανοί μεσαίου εισοδήματος, οι οποίοι απώλεσαν τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους έχουν λάβει ενισχύσεις 626 δολαρίων, ενώ 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει ενισχύσεις 96 δολαρίων.

Ο ίδιος τόνισε πως έχουν εγκριθεί 550.000 αιτήσεις για τη χορήγηση των κυβερνητικών δανείων των 815 δολαρίων, ενώ άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εγκριθεί για δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Απαντώντας στις κατηγορίες εναντίον του από μερίδα της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικούς της αντιπολίτευσης για υπερβολική γραφειοκρατία κατά την πρόσβαση στη βοήθεια, ο Πινιέρα απέδωσε τις καθυστερήσεις τούτες στην "τεράστια ζήτηση στην αρχή"της διαδικασίας.

Τον περασμένο μήνα, η Βουλή υπερψήφισε ένα εξαιρετικά δημοφιλές νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να αποσύρουν το 10% των αποταμιεύσεών τους από τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας.

Η κυβέρνηση είχε αντιταχθεί σθεναρά στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως θα έβλαπτε σοβαρά την οικονομία και τις μελλοντικές πληρωμές συντάξεων και τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να στηρίζονται στις δικές τους εισφορές.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 8,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια άτομα που αξίωσαν τη μερική ανάληψη των κεφαλαίων τους, σύμφωνα με την Εποπτική υπηρεσία για τις συντάξεις.