Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Χάος στο Χαλέπι: Ανεστάλη η επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων - Ακούγονται εκρήξεις



Η απομάκρυνση τραυματιών και αμάχων από θυλάκους του ανατολικού Χαλεπίου ανεστάλη σήμερα και οι υπηρεσίες βοήθειας και τα οχήματα έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή χωρίς να τους δοθούν εξηγήσεις, δήλωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠOY).

Η Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία, μιλώντας από το δυτικό Χαλέπι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: "Υποθέτω ότι το μήνυμα (να ανασταλεί η επιχείρηση) ήρθε από τους Ρώσους που επιτηρούν την περιοχή". Η εννιαμελής ομάδα της στο ανατολικό Χαλέπι δεν είχε καμία επαφή με τις συριακές αρχές στο κέντρο διέλευσης Ραμούσεχ.

Έως τις 7 π.μ. τοπική ώρα, 194 τραυματίες είχαν φθάσει σε οκτώ "υπερπλήρη" νοσοκομεία στο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δυτικό Χαλέπι, στην Ιντλίμπ και στην Τουρκία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ. Οι τραυματίες πολέμου φέρουν τραύματα στο κεφάλι και στα μάτια, ενώ άλλοι λαμβάνουν ιατρική βοήθεια για χρόνιες νόσους όπως ο διαβήτης, δήλωσε η Χοφ.

Στο μεταξύ, μια στρατιωτική ειδησεογραφική υπηρεσία που διαχειρίζεται η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέφερε πως η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου ανεστάλη σήμερα εν μέρει επειδή δεν απομακρύνθηκαν τραυματίες από δύο σιιτικά χωριά που πολιορκούνται από τους αντάρτες στην Ιντλίμπ.

Επικαλέστηκε επίσης τους ίδιους λόγους που είχαν δοθεί προηγουμένως για την αναστολή της εκκένωσης: ότι οι αντάρτες επιδίωξαν να πάρουν μαζί τους κρατούμενους και ότι βομβάρδισαν έναν δρόμο ο οποίος επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από λεωφορεία που θα μετέφεραν τους εκκενωθέντες από τα δύο χωριά, αλ-Φούα και Κεφράγια.

Η Χεμζμπολάχ, μια λιβανέζικη σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, πολεμά στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.