Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Γύρισαν τις πλάτες τους στις κάλπες οι Ούγγροι για το προσφυγικό



Άκυρο θα κηρυχθεί πιθανότατα το δημοψήφισμα της Ουγγαρίας για την ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της EE, λόγω αποχής.

Το ποσοστό συμμετοχής εκτιμάται ότι κυμαίνεται στο 45%, βάσει στοιχείων των exit poll, δηλαδή δεν επετεύχθη το μίνιμουμ 50%. Για «φιάσκο» του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν, μιλούν οι αναλυτές.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το σχέδιο ποσοστώσεων απορρίπτεται από το 98,2% των ψηφοφόρων. Ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν φαίνεται να επιτρέπει την επικύρωση του αποτελέσματος αυτού.

Πάντως, ανώτερα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος του Ορμπάν, Fidesz, έσπευσαν να ανακοινώσουν τη νίκη, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), επικαλούμενα exit poll τα οποία καταδείκνυαν ότι το 95% των Ούγγρων που ψήφισαν (δηλαδή περισσότεροι από 3 εκατ. πολίτες), απέρριψαν το σχέδιο ποσοστώσεων.

Ωστόσο δεν φαίνεται να επιτεύχθηκε το μίνιμουμ συμμετοχής, δηλαδή το 50%, προκειμένου το δημοψήφισμα να κριθεί έγκυρο. Το να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία ελαττώνει τις δυνατότητες του Όρμπαν να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να αλλάξουν τη μεταναστευτική τους πολιτική. 

«Βασιζόμενοι σε αυτά τα στοιχεία μπορούμε δικαίως να πούμε ότι η σημερινή ημέρα έφερε μια σαρωτική νίκη για όλους εκείνους που απορρίπτουν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση [προσφύγων]... και για εκείνους που πιστεύουν πως τα θεμέλια μιας ισχυρής ΕΕ μπορούν να είναι μόνο τα ισχυρά κράτη» δήλωσε ο βουλευτής του Fidesz και αντιπρόεδρος του κόμματος Γκέργκελι Γκουλίας. 

«Νομίζω ότι η συμμετοχή θα ανέλθει σε περίπου 40%, αυτό συνιστά ένα φιάσκο για τον Βίκτορ Όρμπαν και την κυβέρνηση... » δήλωσε ο Αττίλα Γιούχαζ, αναλυτής της Political Capital. Ο ειδικός πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις αυτές, πως τα ποσοστά συμμετοχής θα κυμανθούν μεταξύ 44% έως 46%, βασίζονται στα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία.

Νωρίτερα, αφού ψήφισε, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είπε σε δημοσιογράφους ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες, ενισχυμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Και θα προσπαθήσω, με την βοήθεια του αποτελέσματος, εφόσον πρόκειται για το κατάλληλο αποτέλεσμα, να διασφαλίσω ότι δεν πρέπει να αναγκαζόμαστε να αποδεχόμαστε στην Ουγγαρία ανθρώπους με τους οποίος δεν θέλουμε να ζούμε μαζί».

Εφόσον οι εκτιμήσεις περί ακυρότητας του δημοψηφίσματος επιβεβαιωθούν, με ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες δηλώσεις του Ορμπάν.

Πάντως, το ακροδεξιό κόμμα Jobbik έσπευσε να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα «φιάσκο» και ήδη κάλεσε τον Όρμπαν να παραιτηθεί στην περίπτωση που η ψηφοφορία κριθεί άκυρη.