Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γκουτέρες: Αν κάποιοι δεν κάνουν όσα απαιτούνται, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει



Έκκληση σε όλες τις χώρες του κόσμου να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος η επιδημία πνευμονίας που οφείλεται στον κορωνοϊό να μην προκαλέσει κρίση με «δραματικές συνέπειες» για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, απηύθυνε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Γκουτέρες απηύθυνε κάλεσμα να καλυφθεί πλήρως το αίτημα του ΠΟΥ για τη συγκέντρωση 675 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντίδρασή του στην επιδημία του COVID-19 το προσεχές τρίμηνο.

«Όλες οι χώρες - καθώς πλέον το πρόβλημα πλήττει πολλές χώρες του κόσμου - πρέπει να κάνουν το παν ώστε να είναι προετοιμασμένες» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, ανέφερε ο Γκουτέρες έπειτα από την ενημέρωσή του από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΫ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους και άλλους αξιωματούχους. «Είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί η επιδημία, όμως αν κάποιοι αποτύχουν, αν κάποιοι δεν κάνουν όλα όσα απαιτούνται, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο με δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως», προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Η έκκληση του ΠΟΥ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε κυβερνήσεις που δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα και να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτή η «τραγική επιδημία» να μετατραπεί σε «παγκόσμιο εφιάλτη», συμπλήρωσε.