Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γιατί οι ΗΠΑ διέκοψαν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας



Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι τερματίζουν την σχέση τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την πανδημία του κορωνοϊού, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι έχει γίνει μαριονέτα της Κίνας.
Η απόφαση να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ, στον οποίο οι ΗΠΑ εντάχθηκαν το 1948, έρχεται την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου λόγω της covid-19. Ο νέος κορωνοϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν της Κίνας πέρσι.
Μιλώντας από τον Κήπο των Ρόδων ο Τραμπ επεσήμανε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι “ αγνόησαν την υποχρέωσή τους να αναφέρουν” στον ΠΟΥ την εμφάνιση του ιού, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως, και πίεσαν τον οργανισμό “ να παραπλανήσει τον κόσμο”.
“ Η Κίνα έχει πλήρη έλεγχο πάνω στον ΠΟΥ παρά το γεγονός ότι καταβάλει μόνο 40 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, σε σύγκριση με αυτά που πληρώνουν οι ΗΠΑ που είναι περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως”, κατήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η απόφαση των ΗΠΑ ακολουθεί τη δέσμευση που έκανε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα να καταβάλει 2 δισεκατομμύρια δολάρια στον ΠΟΥ τα επόμενα δύο χρόνια προκείμενου να τον βοηθήσει να καταπολεμήσει την πανδημία του κορωνοϊού. Το ποσό αυτό είναι ίσο με ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό του οργανισμού πέρυσι.
Ο Τραμπ ανέστειλε τον Απρίλιο τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ και στη συνέχεια στις 18 Μαΐου έστειλε επιστολή στον οργανισμό ζητώντας του να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών.