Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

12 °C

Σήμερα, 20. Οκτωβρίου 2021

Γιατί ο Πούτιν δεν θέλει να κάνει πόλεμο: “Μην ανοίξετε τον ασκό του Αιόλου” προειδοποιεί τον ΤραμπΣαφείς εντολές και κατευθύνσεις έχει δώσει ο Ρώσος πρόεδρος προς τους πρεσβευτές και αξιωματούχους της Ρωσίας, οι οποίοι βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων, να αποφευχθεί ένας πόλεμος που θα στοιχίσει ανεπανόρθωτα στην ανθρωπότητα.

Γράφει η Μαρία Γιαχνάκη

Έτσι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ της Τρίτης ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια μετά από οδηγίες που πήρε από το Κρεμλίνο, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην επιτεθεί στη Συρία καθώς αυτό θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και τότε κανείς δε θα μπορεί να σταματήσει την φόρα που θα πάρει το κακό.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι θυμίζουν σε όλους ότι το 1962 οι ΗΠΑ έσερναν τον πλανήτη σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, με αφορμή τους πυρηνικούς πυραύλους που θα τοποθετούσε η Σοβιετική Ένωση στην Κούβα και εξαιτίας αυτών των απειλών της Αμερικής , η Μόσχα τελικώς τους απέσυρε. Την ίδια ώρα μάλιστα ανάγκασε και τις ΗΠΑ να αποσύρουν τους πυρηνικούς πυραύλους από την Τουρκία και το Ιράν με τους οποίους οι ΗΠΑ απειλούσαν την σοβιετική ένωση στο εσωτερικό της. Τότε η κρίση εκτονώθηκε.

Αυτή τη φορά η Ρωσία καλεί τις ΗΠΑ να σοβαρευτούν και να αναλογιστούν ότι τα χημικά που λένε ότι ρίχθηκαν από την πλευρά της Ρωσίας και τον Άσαντ, δεν μπορεί να είναι γεγονός κι εξηγεί ότι  αυτοί που θα είχαν λόγο να το κάνουν είναι μόνο οι Ισλαμιστές, οι οποίοι λειτούργησαν όπως κάνουν  πάντα προβοκατόρικα.

Οι ΗΠΑ πάντως φαίνεται να ετοιμάζονται να προκαλέσουν παγκόσμια κρίση, έχοντας επιθετική συμπεριφορά, για να δείξουν  ότι παραμένουν στην κορυφή της παγκόσμιας ισχύος. Είναι γεγονός ότι αδιαφορούν για τις προειδοποιήσεις του Πούτιν ότι αν συνεχίσουν θα οδηγήσουν τον πλανήτη σε ολική καταστροφή.

Χαρακτηριστικά της ρωσικής παράκλησης να μην οδηγηθεί η κατάσταση σε πόλεμο ,είναι τα λόγια του πρέσβη της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια ο οποίος απηύθυνε έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση να λογικευτούν και ζήτησε να μην προχωρήσουν σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης:

«Σας παρακαλώ, θα το μετανιώσετε»
«Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων», είπε ο Νεμπένζια απευθυνόμενος στην Αμερικανίδα πρέσβη στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και τόνισε ότι για άλλη μια φορά τους εκλιπαρεί να απομακρυνθούν από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζουν αυτή τη στιγμή για τη Συρία.

Οι ΗΠΑ όμως φαίνεται να κλείνει τα αυτιά της στις εκκλήσεις της Ρωσίας αφού απέρριψε και την πρότασή της, να γίνει έρευνα, για την ρίψη χημικών ώστε να καταλάβουν ότι η Ρωσία δεν έριξε χημικά στην Ντούμα.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι Αμερικανοί, Γάλλοι και Βρετανοί, αρνούνται να εξακριβώσουν ποιος έκανε την χημική επίθεση γιατί προφανώς θέλουν να προχωρήσουν σε πόλεμο και ο πλανήτης αυτή τη στιγμή κρατά την ανάσα του για την ώρα που ο Τραμπ μπορεί να κάνει μία απερίσκεπτη κίνηση.

Παρόλο που το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ώρες βλέπουν δηλώσεις οι οποίες φαίνεται να θέλουν τη Ρωσία να απειλεί ,ότι θα ρίξει όποιον πύραυλο εκτοξεύσει η Αμερική στην Συρία, το αποτέλεσμα του ψηφίσματος στο συμβούλιο ασφαλείας εμφάνισε ποιοι τελικά θέλουν τον πόλεμο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε το ρωσικό σχέδιο που πρότεινε κι έλεγε “όχι πολεμο αλλά έρευνα για το ποιος έριξε τα χημικά”. Το σχέδιο όμως απορρίφθηκε ελλείψει ικανού αριθμού ψήφων για την έγκρισή του. Το κείμενο υπερψήφισαν μόνο πέντε κράτη μέλη του Συμβουλίου ενώ τέσσερις χώρες το καταψήφισαν κι έξι απείχαν.

Για να εγκριθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης, πρέπει να λάβει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από μόνιμο μέλος. Έτσι η όποια ευκαιρία για ειρήνη τουλάχιστον στο συμβούλιο ασφαλείας ναυάγησε.

 

Πηγή κειμένου: 

iellada