Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γιατί κάνουν τατουάζ στα γεράκια της στέπας



Οι συντηρητές άγριας ζωής έχουν ένα σπάνιο στεπογέρακο στο εκκολαπτήριο Taigun της Σιβηρίας και κάνουν τατουάζ τα γράμματα S.O.S. στη βάση του ράμφους του, ως μέρος ενός νέου σχεδίου για τη διάσωση του πτηνού από λαθροκυνηγούς.

Η διαδικασία είναι πρακτικά ανώδυνη, είπε ο Άρτιομ Κούχερ, ο κτηνίατρος που είχε την ιδέα του σχεδίου στο κέντρο του Barnaul, πρωτεύουσα της περιοχής Αλτάι.


VIA REUTERS
 
 

Ο στόχος είναι να γίνουν τα γεράκια άχρηστα σε συμμορίες που τα πιάνουν και να τα πουλήσουν σε πλούσιους πελάτες στη Μέση Ανατολή για κυνήγι.

Οι τιμές για τα πουλιά μπορούν να φτάσουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Αλλά οι αγοραστές προτιμούν τα άγρια πτηνά και τα τατουάζ δείχνουν ότι προέρχονται από εκκολαπτήριο.

«Οι κυνηγοί μπορούν εύκολα να αφαιρέσουν και να κόψουν τα μεταλλικά δαχτυλίδια ταυτότητας στα πόδια τους και να τα πωλήσουν, χωρίς κανείς να το ξέρει ότι προήλθαν από εκκολαπτήριο», είπε ο Κούχερ. «Το τατουάζ θα προσφέρει επιπλέον προστασία».

Έχουν ήδη γίνει τατουάζ σε δώδεκα γεράκια και έχουν αριθμούς αναγνώρισης ταυτότητας πάνω από τα νύχια τους. Τα πουλιά καταγράφονται ως απειλούμενα από τη βρετανική ομάδα BirdLife International, με μόνο 12.200-29.800 πτηνά παγκοσμίως. Ο αριθμός τους εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά το ήμισυ στα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Κούχερ είπε ότι τα στεπογεράκια που εκτρέφονται στη Ρωσία κινδυνεύουν να πιατούν κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών τους οδών προς την Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν.

Στα μικρά γεράκια γίνεται τατουάζ όταν είναι μόλις λίγων εβδομάδων. Αργότερα απελευθερώνονται στη φύση ή τοποθετούνται σε φωλιές άγριων γερακιών της στέπας σε ένα εθνικό πάρκο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Μογγολία.