Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Γιατί δεν είναι τυχαία η επιλογή της 24ης Ιουλίου για την προσευχή στην Αγία Σοφία



Ο Τούρκος πρόεδρος δεν χάνει καθόλου χρόνο στην εφαρμογή του σχεδίου του για την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τροφοδοτώντας τη μισαλλοδοξία και υπομονεύοντας την ανεκτικότητα.

 

Μόνο τυχαία, λοιπόν, δεν μπορεί να εκληφθεί η επιλογή της 24ης Ιουλίου για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Η 24η Ιουλίου είναι μια ημερομηνία με μεγάλη συμβολική σημασία, καθώς τότε, το 1923, υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ως ζημιά και ήττα του Κεμάλ. Κατ' επανάληψη ο Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από τη συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του. 

"Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;" είχε διερωτηθεί παλιότερα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος συνέχισε: "Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς".

Μάλιστα, το 2013, διέρρευσαν έγγραφα από το περιβάλλον του Ερντογάν στα οποία αναφέρονταν ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν ήταν πλέον έγκυρη, ανοίγοντας, και "νόμιμα" τον δρόμο στις αλυτρωτικές και νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες.