Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Γερουσιαστές ενέκριναν τις ποινικές διώξεις κατά του Μπολσονάρο- Πού «σκοντάφτει» η διαδικασία



Επιτροπή της Γερουσίας στη Βραζιλία ενέκρινε  την Τρίτη πόρισμα το οποίο εισηγείται να παυθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τον χειρισμό του στην πανδημία του Covid.

Επτά από τα 11 μέλη της εξεταστικής επιτροπής ενέκριναν το κείμενο που ζητούσε να απαγγελθούν εννέα κατηγορίες εναντίον του Μπολσονάρο, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, γερουσιαστής Ομάρ Αζίζ, θα στείλει τα ευρήματα στον γενικό εισαγγελέα της Βραζιλίας την Τετάρτη.

Ο Μπολσονάρο υποστήριξε ότι «δεν φταίει σε απολύτως τίποτα».

Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι στη Βραζιλία έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθαναν από Covid, με τη χώρα να έρχεται δεύτερη παγκοσμίως σε απώλειες από τον κορωνοϊό μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτή η ψηφοφορία θα οδηγήσει σε ποινικές διώξεις για τον Μπολσονάρο, καθώς οι συστάσεις της έκθεσης πρέπει τώρα να αξιολογηθούν από τον γενικό εισαγγελέα της Βραζιλίας, ο οποίος έχει διοριστεί από τον Μπολσονάρο και αναμένεται να προστατεύσει τον πρόεδρο.

Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει;

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Μπολσονάρο ακολούθησε μια πολιτική που επέτρεπε στον κορωνοϊό να «διασχίσει» τη χώρα με την ελπίδα να επιτύχει την ανοσία της αγέλης.

Εκτός από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η επιτροπή της Γερουσίας συνέστησε να του απαγγελθούν κατηγορίες για άλλες οκτώ παραβάσεις, όπως υποκίνηση σε έγκλημα, παραποίηση εγγράφων και παραβίαση κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο Μπολσονάρο κατηγορείται επίσης για κατάχρηση δημόσιων πόρων και διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με την πανδημία.

Η έκθεση έκτασης 1.300 σελίδων συνιστά επίσης να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον δύο εταιρειών και 77 άλλων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων τριών από τους ενήλικους γιους του προέδρου.

Μετά την ανακοίνωση, ο κεντρώος πολιτικός Ρενάν Καλέιρος που ήταν ο κύριος συντάκτης της έκθεσης, είπε ότι «το χάος της κυβέρνησης του Ζαΐχ Μπολσονάρου θα μπει στην ιστορία ως το χαμηλότερο επίπεδο ανθρώπινης εξαθλίωσης».

Η ψηφοφορία ολοκληρώνει μια εξάμηνη έρευνα που αποκάλυψε σκάνδαλα και διαφθορά στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Βραζιλίας. Σε όλη τη διαδικασία, ο Μπολσονάρο επέμεινε ότι η κυβέρνησή του «έκανε το σωστό από την πρώτη στιγμή» της πανδημίας και οι σύμμαχοί του έσπευσαν να απορρίψουν τις συστάσεις της Τρίτης ως καθοδηγούμενες εξ ολοκλήρου από «πολιτικά και εκλογικά» κίνητρα.