Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γερμανοί βουλευτές ζητούν την απόσυρση των στρατιωτών του από την Τουρκία



Την άμεση απόσυρση των Γερμανικών στρατιωτικών μονάδων και των στρατιωτών τους από το τουρκική έδαφος, ζήτησαν με αίτημά τους στη γερμανική βουλή βουλευτές, ως ένα μέτρο αντίδρασης στις προκλητικές και υβριστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο μεγαλύτερος αριθμός Γερμανών στρατιωτιών και αεροσκαφών βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία θεωρείται «κλειδί» στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ. Παρόλα αυτά, Γερμανοί βουλευτές απ' όλο το πολιτικό φάσμα, ζήτησαν την απόσυρση των γερμανικών μονάδων από την Τουρκία, ως ένα πρώτο, προειδοποιητικό μέτρο, έναντι της ακραίας ρητορικής που έχει αναπτύξει η Άγκυρα.

Το κόμμα των Ένωσης Χριστιανών Σοσιαλιστών (CSU), το οποίο βρίσκεται στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε με σαφήνεια πως όσα ακούστηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο και του υπουργούς του, είναι ικανά ώστε να δοθεί εντολή για την αποχώρηση της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης από το τουρκικό έδαφος.

Ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του CSU, Φλοριάν Χαν, δήλωσε στα γερμανικά ΜΜΕ, πως η κυβέρνηση οφείλει, μετά από αυτά τα λόγια μίσους, να φροντίσει για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των Γερμανών στρατιωτών, ζητώντας εγγυήσεις από την τουρκική κυβέρνηση. «Η Γερμανία δεν πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να μετατρέψει τους Γερμανούς στρατιώτες σε μέρος των παιχνιδιών εξουσίας και δύναμης του Ερντογάν», δήλωσε.

Στον ίδιο ρυθμό ήταν και οι δηλώσεις του αριστερού κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, το οποίο, μέσω της επικεφαλής του, Σάρα Βάκενχατ, ζήτησε την απόσυρση των αεροσκαφών και των στρατιωτών από την Τουρκία.

Αντιδρώντας στα παραπάνω αιτήματα ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μέζιερ, δήλωσε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται εκεί, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Στην Τουρκία βρίσκονται περίπου 240 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι έχουν στρατοπεδεύσει στη βάση του Ιντσιρλίκ.