Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Γερμανικές αντιρρήσεις για την υποδοχή προσφύγων από τα νησιά..



Αντιρρήσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα νησιά από την Γερμανία, ενόψει μάλιστα της επίσκεψης του Νότη Μηταράκη στο Βερολίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, που αναφέρει πως ακόμη παραμένει "πακεταρισμένη" γερμανική βοήθεια για τους πρόσφυγες ύψους 1,56 εκ. ευρώ που εστάλη το Δεκέμβριο με φορτηγά στην Ελλάδα. Πρόκειται για προμήθειες από αποθέματα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων που δεν τα χρειάζονται άλλο.  Όπως λέει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Ματίας Μίντελμπεργκ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 5.000 διώροφα κρεβάτια και 9.900 στρώματα και κουβέρτες. 

Αναφέρει πως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης προσφύγων στα νησιά θα μπορούσε σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές η Τεχνική Υπηρεσία Έκτακτων Αναγκών της Γερμανίας να δημιουργήσει καταλύματα και να τα διαχειριστεί. Σημειώνει επίσης πως "η γρήγορη επί τόπου παροχή ευρύτερης βοήθειας είναι ο καλύτερος τρόπος, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων", ενώ υποστηρίζει πως μονομερείς γερμανικές πρωτοβουλίες για άμεση υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά θα ήταν "λάθος κίνητρο", επειδή θα παρότρυναν περισσότερους ανθρώπους να έρθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Επίσης, ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μάριαν Βεντ διαπίστωσε μιλώντας στο DPA ότι "η κατάσταση στα νησιά είναι κακή, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει λύση, όπως προτείνουν ορισμένοι πολιτικοί. να μεταφερθούν χιλιάδες πρόσφυγες στη Γερμανία". Όπως γράφει η DW, αφορμή για τις παραπάνω δηλώσεις είναι η συζήτηση που διεξάγεται εδώ και μήνες στη Γερμανία σε ό,τι αφορά την υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, κυρίως ασυνόδευτων ανηλίκων. Πάνω από 40 γερμανικές πόλεις και τρία κρατίδια έχουν εκφράσει την πρόθεση να δεχτούν προσφυγόπουλα. Το πράσινο φως θα πρέπει να το δώσει η γερμανική κυβέρνηση. Σχετική πρόταση που κατέθεσαν οι Πράσινοι και Η Αριστερά στη γερμανική Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου, απορρίφθηκε με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Τα παραπάνω ζητήματα θα τεθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νότη Μηταράκη στο Βερολίνο. Στην ατζέντα θα βρεθεί και η γερμανική πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου. Ο κ. Μηταράκης θα συναντηθεί με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Σύμφωνα με το DPA η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη γερμανική πρωτεύουσα.