Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Βαριά πρόστιμα γιατί αγνόησαν ηλικιωμένο που ξεψυχούσε δίπλα τους



Με βαριά πρόστιμα τιμωρήθηκαν τρεις πολίτες στην Έσση της δυτικής Γερμανίας οι οποίοι επέλεξαν να αγνοήσουν έναν ηλικιωμένο όταν αυτός κατέρρευσε σε τράπεζα, μπροστά στα μηχανήματα ανάληψης μετρητών.

Ο 83χρονος άνδρας είχε καταρρεύσει στην τράπεζα χτυπώντας το κεφάλι του στα πλακάκια τον περασμένο Οκτώβριο. Παρόλο που έμεινε πεσμένος επί αρκετή ώρα στο ίδιο σημείο, οι πρώτοι τέσσερις πελάτες που πέρασαν από το σημείο επέλεξαν να αδιαφορήσουν και να «πηδήξουν» πάνω από τον άτυχο ηλικιωμένο για να μην... αργήσουν στις δουλειές τους.

 

Σύμφωνα με το BBC ένα τέταρτο άτομο επίσης αγνόησε τον πεσμένο συνταξιούχο, αλλά κρίθηκε ακατάλληλο να περάσει από δίκη.  

Μόνο ο πέμπτος πελάτης στην τράπεζα είχε την ευαισθησία να καλέσει ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα ο 83χρονος να δεχθεί τελικά τις πολύτιμες πρώτες βοήθειες 20 ολόκληρα λεπτά μετά την πτώση του, καθυστέρηση που συνέβαλε καθοριστικά στον θάνατό του, μία εβδομάδα αργότερα.

Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, η μη ανταπόκριση μπροστά σε ένα επείγον περιστατικό ιατρικής φύσης τιμωρείται με βαρύ πρόστιμο ή και φυλάκιση έως και ενός έτους. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να παρέχει τις πρώτες βοήθειες, υποχρεούται να ειδοποιήσει ασθενοφόρο, πράγμα που δεν έκανε κανείς από τους τρεις καταδικασθέντες.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην 39χρονη Γερμανίδα και στους δύο μεσήλικες Γερμανούς, ηλικίας 61 και 55 ετών, ήταν 3.600, 2.800 και 2.400 ευρώ αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό απασχόλησε εκτενώς τα τοπικά και διεθνή ΜΜΕ που το ερμήνευσαν ως ένδειξη μιας γενικότερης απώλειας ενσυναίσθησης και συμπόνιας μεταξύ των πολιτών στη Γερμανία. 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι δύο από τους τρεις καταδικασθέντες προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την πράξη τους λέγοντας ότι πέρασαν τον ηλικιωμένο για άστεγο και γι' αυτό δεν τον βοήθησαν.