Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Τουλάχιστον δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε συναγωγή και εστιατόριο



Συναγερμός σήμανε λίγο μετά το μεσημέρι στην πόλη Χάλε του γερμανικού κρατιδίου Σαξονίας - Άνχαλτ όταν ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως έξω από συναγωγή και εστιατόριο με κεμπάπ, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δυο ανθρώπων.

Αρχικά οι αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για έναν δράστη αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι οι ένοπλοι στην περιοχή είναι περισσότεροι του ενός, ενώ παραμένει ακόμη άγνωστο αν ο ένας ήταν αυτός που πυροβόλησε ή όχι.

Σε βίντεο που μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ απεικονίζεται ένας εκ των δραστών να βγαίνει από ένα αυτοκίνητο, μάρκας VW, και να πυροβολεί αδιακρίτως.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild ανάμεσα στους νεκρούς είναι μία γυναίκα ενώ υπάρχουν και πολλοί τραυματίες.
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη συλλάβει ένα άτομο και αναζητούνται και άλλα. Παράλληλα επισημαίνουν ότι πρόκειται για οργανωμένη επίθεση, ενώ αναζητείται και το αυτοκίνητο στο οποίο κατά πληροφορίες επέβαιναν.
Οι πληροφορίες μιλούν για τρεις συνολικά δράστες.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δεν ήταν στο μαγαζί του όταν έπεσαν οι πυροβολισμοί. Οι υπάλληλοι του εστιατορίου είναι καλά στην υγεία τους. Ωστόσο, ένας πελάτης σκοτώθηκε. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ο ένας ένοπλος άνδρας φορούσε κράνος με κάμερα και στρατιωτικά ρούχα.

Όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα «Bild», δύο δράστες έχουν διαφύγει πεζή. Οι αρχές της Σαξονίας στέλνουν τις επίλεκτες δυνάμεις της αστυνομίας να «χτενίσουν» την ευρύτερη περιοχή.

Αυτόπτης μάρτυρας αναφέρει πως ένας εκ των δραστών προσπάθησε να εισβάλει στο εβραϊκό νεκροταφείο. Ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές με κυνηγετικό όπλο και πολυβόλο την πόρτα του νεκροταφείου. Έριξε επίσης χειροβομβίδες κάτω από την πόρτα.