Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Γερμανία: Στο σκαμνί 94 χρονος ναζί που διέταξε την εκτέλεση χιλιάδων Εβραίων στο Άουσβιτς



Αν και  διανύει το 94ο έτος, οι αρχές πήραν την απόφαση να οδηγήσουν τον Reinhold Hanning στο δικαστήριο κατηγορούμενο για την δολοφονία 170.000 Εβραίων στο Άουσβιτς.

Ο Ηannin  υπηρέτησε στην κόλαση του Άουσβιτς από τον Ιανουάριο του 1943  μέχρι τον Ιούνιο του 1944 και ήταν υπεύθυνος για το ποιός από τους νεοφερμένους κρατούμενους  θα οδηγείτο στην εκτέλεση.

Οι δικαστές υποστηρίζουν ότι ο ρόλος του στην επιλογή των ανθρώπων κατά την διάρκεια των φρικιαστικών εγκλημάτων που έγιναν στο Άουσβιτς ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και συνέβαλε καταλυτικά στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων. 

Οι δικηγόροι του λένε ότι ο πελάτης τους νόμιζε ότι βρισκόταν σε μία φυλακή Πολωνών αντιφρονούντων, ενώ επιμένουν ότι ο Hanning δεν είχε μπει ποτέ στην «γραμμή  εκτέλεσης» του 1,1 εκατομμυρίου θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς.

Πάντως ένα από τα πιο επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του 94χρονου είναι ότι σε ένα χειρόγραφο βιογραφικό του εξέφραζε την αφοσίωσή του στον Χίτλερ και τους Ναζί, ενώ παραδέχεται ότι βρισκόταν σε υπηρεσία στο Άουσβιτς την επίμαχη περίοδο. 

Στην πολυαναμενόμενη στην Γερμανία δίκη θα καταθέσουν και τρεις από τους επιζώντες του Άουσβιτς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι αργά, αλλά ποτέ δεν είναι τόσο αργά για να αποδοθεί η δικαιοσύνη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.