Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Ο Ερντογάν υφαίνει «σκοτεινό ιστό» – Και η κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια



Το γερμανικό δημόσιο κανάλι ZDF μετέδωσε ντοκιμαντέρ για τις μεθόδους και τα δίκτυα που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKP και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στη φωτογραφία του Reuters/Alkis Konstantinidis, επάνω, άντρας των ειδικών δυνάμεων στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας) για να εκφοβίσει τους αντιπάλους του που ζουν στη Γερμανία.

Οι επικίνδυνες συνέπειες

Στο ειδησεογραφικό ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε από το ZDF, ένα από τα κορυφαία δημόσια κανάλια της Γερμανίας, προχθές Πέμπτη το βράδυ, αναφέρεται ότι «όποιος αντιτίθεται στον Ερντογάν, στη Γερμανία, πρέπει να λάβει υπόψη του τις επικίνδυνες συνέπειες αυτής της πράξης».

 Επισημαίνεται ακόμη ότι ο «σκοτεινός ιστός» του Ερντογάν είναι πολύ εκτενής, ότι υπάρχουν ορισμένοι σύλλογοι, λομπίστες, μυστικές υπηρεσίες και παρακλάδια της μαφίας και πως η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η οποία είναι υπεύθυνη για την εσωτερική πληροφόρηση στη Γερμανία, ανησυχεί για τις δραστηριότητες ορισμένων συλλόγων και ιδρυμάτων που προσπαθούν να επηρεάσουν την τουρκική κοινότητα.
 Το ντοκιμαντέρ θέτει το ερώτημα γιατί η γερμανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει κάνει τα στραβά μάτια στις δραστηριότητες του Ερντογάν στη χώρα μέσω αυτών των σκοτεινών ιστών.

Σημειώνει, επίσης, ότι ο δημοσιογράφος Eρκ Ατζαρέρ ξυλοκοπήθηκε στο σπίτι του στο Βερολίνο από άτομα ύποπτα για σύνδεση με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Και κάνει λόγο για τον τούρκο πολίτη που συνελήφθη στο Ντίσελντορφ λίγους μήνες μετά το περιστατικό και κρίθηκε ύποπτος για σχεδιασμό επιθέσεων σε μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Συγκεκριμένα σημάδια»

 Υπάρχουν «συγκεκριμένα σημάδια», τα οποία αναγνώρισαν οι γερμανικές αρχές ασφαλείας, ότι ο συλληφθείς εργαζόταν για τη MIT και συγκέντρωνε πληροφορίες για τα μέλη της οργάνωσης.

Στο ντοκιμαντέρ τονίζεται ότι μια άλλη διάσταση των δραστηριοτήτων του Ερντογάν στη Γερμανία σχετίζεται με τον υψηλό αριθμό των τούρκων ψηφοφόρων στη χώρα.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών του βαυαρικού κράτους Γιόακιμ Χέρμαν (CSU), δήλωσε ότι όλα τα μέρη συμφωνούν να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του Ερντογάν, ότι δεν θέλουν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία και ότι ελπίζει πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα βελτιωθούν μετά τον Ερντογάν.

 Από την άλλη, ο ειδικός πληροφοριών στη Γερμανία, Erich Schmidt-Eenboom, χαρακτήρισε επικίνδυνη αυτήν την προσέγγιση και είπε ότι αυτό το δίκτυο θα παραμείνει στη Γερμανία και μετά τον Ερντογάν, επομένως δεν βρήκε σωστή τη «στρατηγική αναμονής» και θεώρησε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Πηγή: zdf.de, tourkikanea.gr