Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο των συζητήσεων για την κυβέρνηση «Τζαμάικα»



Οι επίδοξοι εταίροι σε μια κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία φαίνεται να καθυστερούν εξαιτίας του ακανθώδους ζητήματος της πολιτικής για τη μετανάστευση παρά το ότι έχουν έρθει πιο κοντά προς μια συμφωνία στα υπόλοιπα μεγάλα ζητήματα περιλαμβανομένης και της πολιτικής για το κλίμα.

Μια παράδοξη συμμαχία με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, που τάσσονται υπέρ των επιχειρήσεων, και τους Πράσινους θα επιτρέψει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να ξεκινήσει μια τέταρτη θητεία μετά τη διαρροή ψήφων από το συντηρητικό κόμμα της, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, προς την ακροδεξιά.

 

Ωστόσο ο τρικομματικός συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί σε εθνικό επίπεδο. Με τις διαπραγματεύσεις να πλησιάζουν στο χρονικό όριό τους, οι ηγέτες απευθύνουν έκκληση ο ένας τον άλλο να κάνει επώδυνους συμβιβασμούς ώστε να μπορέσουν να «συγκολληθούν» κόμματα με μεγάλες ιδεολογικές διαφορές σε μια σταθερή κυβέρνηση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η προθεσμία που είχαν βάλει τα ίδια προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διερευνητικές συνομιλίες έληξε την Πέμπτη χωρίς συμφωνία, αλλά διαπραγματευτές δήλωσαν πως οι Πράσινοι χαιρέτισαν σήμερα μια πρόταση να ενισχυθεί η παραγωγή αιολικής ενέργειας και να μειωθεί κατά επτά γιγαβάτ η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα.

«Τα κόμματα δεν μπορούν να συνεργαστούν προβάλλοντας απαιτήσεις στον μέγιστο βαθμό», δήλωσε ο εκ των ηγετών των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ. «Πρέπει να είναι έτοιμα, πείτε το υπευθυνότητα ή πατριωτισμό, να μετακινηθούν -- και το έχουμε κάνει σε κάθε τομέα, μέχρι το κατώφλι του πόνου».

Αν και εξακολουθούν να παραμένουν οι δυσκολίες σχετικά με τους φόρους και τα δημόσια οικονομικά, το πιο δύσκολο σημείο αφορά τη μετανάστευση, όπου οι υπερ-συντηρητικοί σύμμαχοι της Μέρκελ στη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) επιμένουν σε ένα όριο 200.000 νέων αφίξεων τον χρόνο.

Οι Πράσινοι είναι αντίθετοι στο να τεθεί οποιοδήποτε όριο, αλλά εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συμβιβαστούν, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το πρακτορείο Ρόιτερς χθες και στο οποίο είπαν πως το προτεινόμενο όριο ξεπεράστηκε μόνο πέντε φορές τα τελευταία 25 χρόνια.

Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που τα κόμματα θέλουν οπωσδήποτε να αποφύγουν καθώς φοβούνται ότι θα είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία εισήλθε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο.

Οι συνομιλίες προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν στις 19:00 ώρα Ελλάδας, αλλά ο επικεφαλής της CSU Χορστ Ζεεχόφερ είπε πως αναμένει ότι οι συζητήσεις θα πάρουν μια μικρή παράταση: «Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα», είπε κατά την άφιξή του, ζητώντας μια «ανθρωπιστική και μεθοδική» μεταναστευτική πολιτική.

Η CSU είναι σύμμαχος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ. Ασκεί την εξουσία για 60 χρόνια στο νοτιοανατολικό κρατίδιο της Βαυαρίας, το οποίο ήταν το κύριο σημείο εισόδου για το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, που κατέκλυσαν τη Γερμανία το 2015, αλλάζοντας το δημογραφικό τοπίο της Γερμανίας μέσα σε μία νύχτα.

Με την AfD να έρχεται δεύτερη με μικρή διαφορά σε ορισμένες περιοχές, η CSU φοβάται ότι θα χάσει την εξέχουσα θέση της ως το φυσικό κυβερνητικό κόμμα της Βαυαρίας στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018, αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ένα όριο στη μετανάστευση.