Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του ρατσισμού



Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες σε περίπου 20 γερμανικές πόλεις ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις. Σύμφωνα με στοιχεία των αστυνομικών αρχών οι μεγαλύτερες πραγματοποιήθηκαν στο Μόναχο με 25.000 άτομα, το Βερολίνο με 15.000 το Αμβούργο με 14.000 και τη Φρανκφούρτη με 8.000. Χιλιάδες συμμετείχαν και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Κολωνία και τη Στουτγάρδη. 

Σε πανό και αφίσες αυτών των λεγόμενων σιωπηρών διαδηλώσεων  ασκούνταν κριτική στην αστυνομική βία σε βάρος Αφρο-αμερικανών στις ΗΠΑ, όπως και στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που απείλησε να χρησιμοποιήσει το στρατό για την καταστολή των διαδηλώσεων. Στο στόχαστρο των διαδηλωτών ήταν όμως και ο ρατσισμός στη Γερμανία. Παντού τηρήθηκε σιγή που διήρκεσε 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, δηλαδή τον χρόνο που πατούσε ο λευκός αστυνομικός στη Μινεάπολη με το γόνατο του τον λαιμό του Αφροαμερικανού Τζώρτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αστυνομικών αρχών, οι χθεσινές συγκεντρώσεις στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν παντού ειρηνικά. Σε ορισμένες πόλεις όμως σημειώθηκαν μετά το τέλος τους επεισόδια. 

Μικρές ομάδες προκάλεσαν οδομαχίες με τις δυνάμεις ασφαλείας στο Αμβούργο και προπαντός στο Βερολίνο. Εδώ τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, ελαφρώς 28 αστυνομικοί και υπήρξαν 93 συλλήψεις.