Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Γερμανία: Άνοιγμα της αγοράς εργασίας στους πρόσφυγες ζητεί ο επικεφαλής της Airbus



Η Γερμανία θα πρέπει να προχωρήσει σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και να δημιουργήσει περισσότερες χαμηλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να βρουν δουλειά και να ενσωματωθούν καλύτερα στην κοινωνία, υποστηρίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού ομίλου Airbus.

Η Γερμανία αναμένει πως τουλάχιστον 800.000 μετανάστες θα φθάσουν μόνο φέτος, σχεδόν 1% του πληθυσμού της. Πολιτικοί και οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει πως η εισροή αυτή θα αυξήσει την ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε απορρύθμιση με τον τρόπο που ξέρουμε από τις ΗΠΑ», γράφει ο Τομ Έντερς σε σχόλιό του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Αυτό μπορεί να μοιάζει δύσκολο να το φανταστεί κάποιος τώρα. Όμως στις ΗΠΑ οι μετανάστες ενσωματώνονται με επιτυχία επειδή τους επιτρέπουν να εργασθούν πολύ γρήγορα μετά την άφιξή τους», προσθέτει.

 

Όπως αναφέρει, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει εξαιρέσεις στον ελάχιστο μισθό και να προσφέρει περισσότερη ευελιξία με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια. «Αν ο πήχης για την είσοδο στην αγορά εργασίας είναι πολύ ψηλά, η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία θα αποτύχει», υποστηρίζει ο Έντερς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Airbus, «είναι καλύτερα να μπουν στην αγορά εργασίας με μικρές δουλειές ή με χαμηλά αμειβόμενες δουλειές, παρά να μην μπουν καθόλου και να ζουν από την κοινωνική πρόνοια, καταδικασμένοι στην απραξία και την απογοήτευση».

Μερικοί οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει με επιχειρήματα πως η εισροή προσφύγων μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα σε μερικούς τομείς στους οποίους υπάρχουν ελλείψεις όπως η μηχανολογία, και να τονώσει έτσι την οικονομική ανάπτυξη.