Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γερμανία: Ανέτοιμα τα φαρμακεία για τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ



Τα φαρμακεία δεν είναι ακόμα προετοιμασμένα παντού στην Γερμανία για το δωρεάν γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, τονίζουν οι φαρμακοποιοί. H αντιπολίτευση και το συγκυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) επικρίνουν για ανεπαρκή προετοιμασία των δωρεάν γρήγορων διαγνωστικών τεστ τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

«Το δικαίωμα των πολιτών για ένα δωρεάν γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για τα φαρμακεία στη Γερμανία. Δεν θα είναι δυνατή η άμεση διενέργειά του παντού. Πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι στις εγκαταστάσεις των φαρμακείων για τους πολίτες οι οποίο θα κάνουν το τεστ. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται επίσης κατάλληλο εξοπλισμό για τη δική τους προστασία. Τα φαρμακεία χρειάζονται περισσότερο χρόνο προετοιμασίας», επεσήμανε σήμερα η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανών Φαρμακοποιών, Γκαμπριέλε-Ρεγκίνε Όφερβίνινγκ στο δεύτερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Τα ομοσπονδιακά κρατίδια

Τα γερμανικά φαρμακεία θα διαθέτουν επίσης και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κορωνοϊού στους πολίτες. Υπεύθυνα για τη διάθεση των γρήγορων διαγνωστικών τεστ είναι τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Από σήμερα, όλοι οι πολίτες στην Γερμανία έχουν το δικαίωμα για ένα δωρεάν γρήγορο διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα, το δε κόστος το έχει αναλάβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα όμως τα γρήγορα αυτά διαγνωστικά τεστ δεν είναι ακόμη διαθέσιμα παντού. Εκτός από τα φαρμακεία και άλλοι φορείς του συστήματος υγείας θα κάνουν αυτά τα τεστ και οι σχετικές λεπτομέρειες θα διευκρινίζονται από τα κρατίδια, όπως έγινε γνωστό.

Η αντιπολίτευση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τη Γερμανίας (SPD) κατηγόρησαν τον ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας Γενς Σπαν για ανεπαρκή προετοιμασία των δωρεάν γρήγορων διαγνωστικών τεστ. Ο ίδιος απέρριψε την κριτική και τόνισε ότι «δεν συμφωνήθηκε ποτέ ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προμήθευε ή ίδια αυτά τα τεστ. Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν ότι θα βοηθήσουμε να είναι προσβάσιμα, να είναι διαθέσιμα», τόνισε.