Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Γαλλία: Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό,παρά τις αντιδράσεις..



Ανοιχτή στην επανεξέταση των προγραμματισμένων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, δηλώνει η γαλλική κυβέρνηση, πλην όμως επιχειρεί να κατευνάσει την οργή των πολιτών τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και οι όποιες ανησυχίες θα αντιμετωπιστούν από κοινού.

Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δει μέσω των προγραμματισμένων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά δήλωσε ότι το νέο σύστημα που προκάλεσε εθνικές απεργίες θα εισαχθεί σταδιακά και θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του κοινού.

«Είμαι αποφασισμένος να ολοκληρώσω τη μεταρρύθιση για το συνταξιοδοτικό και θα συζητήσω με τον κόσμο τις ανησυχίες του», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche». «Εάν δεν προχωρήσουμε σοβαρά και μεθοδικά τώρα, κάποιος άλλος θα το κάνει βάναυσα αύριο», πρόσθεσε.

Ο Φιλίπ Μαρτίνες ωστόσο, ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, απάντησε ότι θα δώσει μάχη μέχρι να αποσυρθεί το σχέδιο μεταρρύθμισης.

«Αφήστε τον πρωθυπουργό να ακούει την λαϊκή οργή. Αφήστε τον να λέει ότι μόνο οι ηλίθιοι δεν αλλάζουν ποτέ άποψη. Αφήστε τον να ξεκινήσει από την αρχή», πρόσθεσε λέγοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού «δεν έχει τίποτα καλό».

Για τέταρτη ημέρα σήμερα παρέλυσε το σύστημα δημόσιων μεταφορών στη χώρα καθώς τα συνδικάτα στην κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Γαλλίας SNCF και στο σύστημα δημόσιων μεταφορών του Παρισιού RATP συνεχίζουν την απεργία τους.

Τα συνδικάτα προγραμματίζουν μια δεύτερη διαδήλωση για την Τρίτη έπειτα από την πρώτη που πραγματοποίησαν στο Παρίσι την Πέμπτη όταν 65.000 άνθρωποι έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα και 806.000 συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη την χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας.

Η Γαλλία διαθέτει σήμερα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, με αποκλίσεις όσον αφορά τα όρια ηλικίας και τις παροχές. Ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμά ότι το σχέδιό του για ένα καθολικό απλοποιημένο σύστημα θα είναι δικαιότερο, ωστόσο πολλοί διαφωνούν. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ