Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

FT: Συνεχείς εκκλήσεις της ΕΕ για συλλογική κυβερνητική ανταπόκριση κατά της πανδημίας



Έχουν περάσει μόλις 3 μήνες από τότε που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωση χαιρέτισαν την ιστορική συμφωνία για την οικονομική ανάκαμψη μετά τον Covid-19, ωστόσο οι τελευταίες συνομιλίες τους θα έχουν πιο έντονο ύφος, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 χωρών μελών σήμερα Πέμπτη, έχει ως στόχο να αποτρέψει αυτό που προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ως την πιθανή «τραγωδία» της επανεμφάνισης του κορωνοϊού σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τα αυξανόμενα κρούσματα οδήγησαν τον κ. Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να απευθύνουν έκκληση για μια πιο συλλογική ανταπόκριση της Ε.Ε., σε ζητήματα όπως τα τεστ, την ανίχνευση των επαφών και τα εμβόλια. Πρόκειται για μια έκκληση που αντιμετωπίζει ένα εμπόδιο: την επιθυμία των κρατών μελών να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους στη διαχείριση της πολιτική τους, αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια σε εθνικό επίπεδο.

Η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν αυστηρότερους κοινωνικούς  περιορισμούς χθες Τετάρτη, καθώς τα επίσημα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν αυξανόμενα κρούσματα σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι τα νοσοκομεία ενδεχομένως να κατακλυστούν ξανά. Ο καθηγητής Πίτερ Πάιοτ, διευθυντής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και ειδικός σύμβουλος της κ. φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε την άνοδο των κρουσμάτων «πραγματικά συγκλονιστική».

Η εικονική συνάντηση των ηγετών έρχεται μετά την πρόταση ενός πακέτου μέτρων της επικεφαλής της Κομισιόν χθες Τετάρτη. Σε αυτά περιλαμβάνονται σχέδια για την ενίσχυση των γρήγορων τεστ και την επέκταση του δικτύου των εθνικών εφαρμογών ανίχνευσης επαφών, που ξεκίνησε με τη σύνδεση των συστημάτων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Μισέλ έστειλε επιστολή στους ανώτατους συμβούλους όλων των ηγετών της Ε.Ε., ζητώντας να διερευνήσουν μια κοινή προσέγγιση για την ανάπτυξη, τη χρήση και την αμοιβαία αναγνώριση των γρήγορων δοκιμών. Αυτό θα επέτρεπε την ταχύτερη ανίχνευση στους αερομεταφορείς, η οποία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τον εντοπισμό πιθανών τοπικών ομάδων, όσο και για τη διευκόλυνση των ταξιδιών μεταξύ των χωρών.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης μια κοινή προσέγγιση για τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των υλικοτεχνικών σημείων και του εντοπισμού των ομάδων προτεραιότητας που θα λάβουν τις πρώτες δόσεις. Όπως επεσήμανε ο κ. Μισέλ σε blog αυτήν την εβδομάδα, η δουλειά της διανομής και αποθήκευσης των φαρμάκων, που μπορεί να χρειασθεί να διατηρηθούν σε δεκάδες βαθμούς υπό το μηδέν, είναι μεγάλη.

Η κ. φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει, ότι σκοπεύει να ζητήσει καλύτερη χαρτογράφηση της διαθέσιμης δυναμικότητας της υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Ε.Ε., έτσι ώστε οι χώρες που είναι υπερφορτωμένες με ασθενείς, να μπορούν να μεταφέρουν ορισμένους σε γειτονικές χώρες με εφεδρικά κρεβάτια. Ωστόσο καμία χώρα δεν έχει διαθέσει ακόμη αυτά τα στοιχεία.

Η ώθηση για κοινή χρήση των πολύτιμων χώρων εντατικής θεραπείας, τονίζει επίσης την πρόκληση να πεισθούν οι ηγέτες να περιορίσουν τους ελιγμούς σε μια εποχή με μία άνευ προηγουμένου κρίση. Όμως, η απογοήτευση για μια λύση μεγαλώνει, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την προοπτική να ξεφύγει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που όπως προειδοποιεί ο καθηγητής Πάιοτ γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι βρίσκεται ακόμη «στην αρχή» της.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την απασχόληση, έχει ζητήσει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης ατόμων με χαμηλά εισοδήματα, όπως γράφει ο Σαμ Φλέμινγκ. Ο Νίκολας Σμιτ αποκάλυψε μια προτεινόμενη οδηγία, με στόχο τη διασφάλιση των επαρκών ελάχιστων μισθών σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Οι προτάσεις της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., όπως των σκανδιναβικών που φοβούνται ότι οι κατευθυντήριες γραμμές θα υπονόμευαν τα συλλογικά τους πρότυπα διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τα οποία οι μισθοί καθορίζονται χωρίς κυβερνητική παρέμβαση. Ωστόσο, ο κ. Σμιτ, επέμεινε ότι οι σκανδιναβικές χώρες με τα υψηλά εισοδήματα, δεν υποχρεούνται να θεσπίσουν έναν νόμιμο κατώτατο μισθό και ότι επιθυμεί να ενθαρρύνει το μοντέλο της αγοράς εργασίας τους, όχι να το υπονομεύσει.

Η προτεινόμενη οδηγία δεν θα επιβάλει ένα μοντέλο για όλους, ούτε θα σχεδιάσει αλλαγές στα επίπεδα των μισθών σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, όπως δήλωσε ο Επίτροπος στους FT. Αντ’ αυτού, προορίζεται να παρέχει ένα πλαίσιο για τα ελάχιστα πρότυπα. Ωστόσο, ορισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι απέρριψαν τις προτάσεις. Ο Μάρκους Μπέιρερ, γενικός διευθυντής στη BusinessEurope, δήλωσε ότι η προτεινόμενη οδηγία θα βλάψει το νομικό πλαίσιο και προειδοποίησε ότι οι εταιρείες δεν έχουν περιθώρια να απορροφήσουν το κόστος των επικίνδυνων πειραμάτων.