Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

FT: Στα «μαχαίρια» ΔΝΤ και Ευρωπαίοι για την Ελλάδα - Γιατί το Eurogroup εξελίχθηκε σε «ναυάγιο»



Παρότι η κυβέρνηση ερμήνευσε ως σημαντική επιτυχία το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας, οι Financial Times κάνουν λόγο για «ναυάγιο» των συζητήσεων και για κόντρα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων.

Ευρωζώνη και Ταμείο είναι στα «μαχαίρια» στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε μία συμφωνία που θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι το Eurogroup ολοκληρώθηκε με ελάχιστη πρόοδο σε ό,τι αφορά την επίλυση των διαφορών μεταξύ ευρωζώνης και Ταμείου για το πρόγραμμα, παρότι όπως σημειώνει, οι υπουργοί ενέκριναν το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αλλωστε και στις δηλώσεις του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι εγκαταλείφθηκε ο στόχος να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα έως το τέλος του χρόνου. ««Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν αυτό», είπε. «Οι συζητήσεις θα μας πάνε στην επόμενη χρονιά».

Η συμμετοχή του Ταμείου είναι βασική για τη διατήρηση της πολιτικής υποστήριξης του προγράμματος στα γερμανικά και ολλανδικά κοινοβούλια. Αυτό σημαίνει ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ μπορεί να είναι κλειδί για το μέλλον του ίδιου του προγράμματος, δεδομένου ότι τα εθνικά κοινοβούλια έχουν λόγο στην έγκριση των δόσεων, προειδοποιεί το δημοσίευμα.

Γιατί «ναυάγησαν» οι συζητήσεις

Οι συνομιλίες ναυάγησαν εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ και Ταμείου για το αν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, μεταξύ άλλων, που απαιτούνται να εφαρμόσει η Ελλάδα υπό την περσινή συμφωνία θα επιτρέψουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, αναφέρουν οι Financial Times.  

Το ΔΝΤ επέμεινε ότι απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ιδίως στα φορολογικά και τις συντάξεις, για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο.

Διπλωμάτες, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, αναφέρουν ότι στο Eurogroup βασικοί υπουργοί, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμειναν ότι η περαιτέρω συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους και τους μεσοπρόθεσμους στόχους του προϋπολογισμού μπορούν να γίνουν μόνο μετά από το τέλος του προγράμματος το 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι άκουσε 19 διαφορετικές γνώμες για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Οι απόψεις για το πόσο πρέπει να διατηρηθεί το 3,5% μετά από το 2018 κυμαίνονται από τα 3 έως τα 10 χρόνια.

ΔΝΤ: Απέχουμε πολύ από τη συμφωνία

«Απέχουμε πολύ από τη συμφωνία... Δεν υπήρξε σημαντική εξέλιξη απόψε», είπε αξιωματούχος του ΔΝΤ στους Financial Times. Την ίδια ώρα, κάποιες χώρες ήταν πολύ ξεκάθαρες ότι ακόμη θέλουν το Ταμείο στο πρόγραμμα, πρόσθεσε.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αξιωματούχος του ΔΝΤ, που μίλησε μετά από το Eurogroup τόνισε ότι το Ταμείο χρειάζεται σαφήνεια σε αυτό το σημείο προκειμένου να αξιολογήσει αν «βγαίνει» το πρόγραμμα.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ
 
Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ προειδοποίησε τους υπουργούς ότι δεν θα εμπλακεί σε βαθύτερες συζητήσεις μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην ευρωζώνη και την Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση.

«Χρειάζονται πραγματικά αυτή την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», είπε ο Ντάισελμπλουμ για το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο επιδιώκει σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η πρόταση που διαγράφηκε από την ανακοίνωση

Ως ενδεικτικό της διαφωνίας, οι Financial Times αναφέρουν ότι μία πρόταση διεγράφη από το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup.

Αυτή ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα μελετήσουν τα είδη της φορολογικής και συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που αναφέρει το ΔΝΤ. Οι υπουργοί εξέφρασαν την αντίρρηση ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν μη ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να λάβει τέτοια μέτρα.