Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ευρωβουλευτές προειδοποιούν: Μεγαλύτερος κίνδυνος κι από το Brexit η καταλανική κρίση



H καταλανική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο στην Ε.Ε κι από το Brexit, προειδοποιούν ευρωβουλευτές αλλά και οικονομολόγοι την ώρα που η Ε.Ε καλείται να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή προκειμένου να ηρεμήσουν τα οξυμένα πνεύματα.  
 
Η κρίση αυτή «απειλεί την Ευρώπη πολύ περισσότερο από το Brexit, επιπλέον μπορεί να θέσει σε δοκιμασία το ίδιο το πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», προειδοποίησε την Τετάρτη ο ευρωβουλευτής-επικεφαλής των Πράσινων, Φιλίπ Λαμπέρτς, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Πολλοί ευρωβουλευτές, οικολόγοι ή της άκρας αριστεράς, άσκησαν δριμεία κριτική «στην ωμότητα και τη βία της αστυνομίας» της Ισπανίας στο περιθώριο του δημοψηφίσματος ενώ άλλοι ζήτησαν μια «διεθνή» μεσολάβηση με ευρωπαϊκή εμπλοκή. 

Στο μεταξύ, μετά το διάγγελμα του βασιλιά της Ισπανίας, Φιλίππου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για συμφιλίωση και ειρηνική επίλυση των διαφορών, ανάμεσα στην εξεγερμένη Καταλονία που επιδιώκει την ανεξαρτητοποίησή της και την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας, τα γερμανικά ΜΜΕ προέβησαν στον ακόλουθο σχολιασμό. Σύμφωνα με το περιοδικό Focus, η επιλογή του Ισπανού βασιλιά να μην υπεισέλθει στο ζήτημα της βίας σε βάρος των Καταλανών από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση στους Καταλανούς όπως βεβαίως και την οργή του προέδρου της Καταλονίας.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόν, αφήνει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τη Μαδρίτη, αν και έχει ξεκαθαρίσει πως τις προσεχείς ημέρες θα ανακηρύξει την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, του επισημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να επιστρέψει στη νομιμότητα και να σεβαστεί το νόμο.  

Το Catalexit πιο επικίνδυνο από το Brexit

Eάν η Καταλονία ανεξαρτητοποιηθεί από την Ισπανία θα βυθιστεί σε μία μακρά περίοδο αβεβαιότητας που θα μπορούσε να καταλήξει σε αρνητικές επιπτώσεις που αναλογικά θα ξεπεράσουν αυτές του Brexit, όπως αναφέρει ανάλυση της τράπεζας «ING». «Όπως με το Brexit, πιστεύουμε ότι, οποιοδήποτε «Catalexit» θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον ιδιωτικό τομέα», επισημαίνει ο οικονομολόγος της ING, Τζέφρι Μάιν.
 
«Για τις επιχειρηματικές επενδύσεις, η αβεβαιότητα μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική από ό,τι για τους καταναλωτές, καθώς κάθε αντίληψη της πολιτικής αστάθειας μπορεί να επηρεάσει τις ξένες επενδύσεις πολύ περισσότερο από τις τοπικές επενδύσεις», προσθέτει.

Η ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία σημαίνει αυτόματα ότι η Καταλονία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αναπόφευκτα θα προκαλούσε ζητήματα γύρω από την ένταξή της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

 
H καταλανική κρίση ρίχνει την σκιά της στην Ευρώπη αλλά διχάζει και τον γαλλογερμανικό άξονα

Δια στόματος του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Άνγκελα Μέρκελ προτίμησε χθες να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τη διαμάχη Ισπανίας- Καταλονίας. 

«To θέμα της Καταλονίας είναι καθαρά εσωτερικό θέμα της Ισπανίας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.  

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως το Παρίσι βρίσκεται σαφώς στο πλευρό του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.