Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ευρωπαίος επίτροπος Τζεντιλόνι: «Δεν είναι καιρός να χάνονται δουλειές...»



«Η συμφωνία του Eurogroup με την οποία υιοθετήσαμε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο δημοσιονομικών μέτρων μας φέρνει πιο κοντά σε μια ολοκληρωμένη απάντηση που χρειάζεται η Ευρώπη, συμπληρώνοντας τη δράση νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάουλο Τζεντιλόνι, υπογραμίζοντας την ανάγκη η ανάκαμψη της Ε.Ε., την επόμενη ημέρα της κρίσης να γίνει χωρίς περαιτέρω αποκλίσεις των οικονομιών, ενδεχόμενο που θα αποτελούσε «κίνδυνο» δύσκολα αντιμετωπίσιμο.
«Οι κυβερνήσεις μας έβαλαν στο τραπέζι πολλά χρήματα- σχεδόν 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και 16% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις- αλλά αυτές οι δεσμεύσεις συχνά αντανακλούν τον δημοσιονομικό χώρο των χωρών, παρά το μέγεθος των αναγκών τους. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των αποκλίσεων μεταξύ των οικονομιών, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν περιθώρια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε τις «σημαντικές αποφάσεις της Επιτροπής» τον περασμένο μήνα, οι οποίες επέτρεψαν στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια με ευέλικτο τρόπο, διεύρυναν τη χρησιμοποίηση των κρατικών ενισχύσεων και ανέστειλαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την εφαρμογή της ρήτρας γενικής διαφυγής. Αυτά τα μέτρα στήριξε και το Συμβούλιο.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στη «φιλόδοξη πρόταση SURE» της Επιτροπής για την απασχόληση, η οποία αποδεσμεύει 100 δισ. ευρώ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπήρξε συμφωνία για τη στήριξη αυτής της πρότασης.
«Δεν είναι καιρός να χάνονται δουλειές. Εξάλλου βλέπουμε τι γίνεται στις ΗΠΑ όπου τις τελευταίες 3 εβδομάδες ένας στους δέκα Αμερικανούς εργαζόμενους έχασε τη δουλειά του».