Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Ευρωαμερικανική συμφωνία για τον διαστημικό σταθμό Gateway, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη



Συμφωνία συνεργασίας για τον διαστημικό σταθμό Gateway, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» οριστικοποίησαν η NASA και ο ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA).

Η συμφωνία αυτή, κατά τη NASA, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας των ΗΠΑ για συνεργασίες με διεθνείς εταίρους ως προς τη βιώσιμη εξερεύνηση της Σελήνης και τη δοκιμή τεχνολογιών που είναι απαραίτητες για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Επίσης, η συμφωνία, η οποία υπεγράφη την Τρίτη, αποτελεί την πρώτη επίσημη δέσμευση της NASA για αποστολή διεθνούς πληρώματος κοντά στη Σελήνη, στο πλαίσιο των αποστολών του προγράμματος «Άρτεμις».

Η NASA επιδιώκει τη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για τη Σελήνη και σημειώνει πως σύντομα αναμένονται και άλλες συμφωνίες για το Gateway. Ο ΕΟΔ πρόκειται να συμβάλει με τμήματα διαμονής και ανεφοδιασμού για τον σταθμό, καθώς και με συστήματα σεληνιακών τηλεπικοινωνιών. Επίσης, θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία των τμημάτων που θα παρέχει. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρέχει και δύο επιπλέον European Service Modules (ESM) για το διαστημόπλοιο Orion της NASA. Τα ESM αυτά θα προωθούν και θα τροφοδοτούν με ενέργεια το Orion στο διάστημα, σε μελλοντικές αποστολές του προγράμματος «Άρτεμις» και θα παρέχουν αέρα και νερό στο πλήρωμά του.

«To Gateway θα συνεχίσει να επεκτείνει τη συνεργασία της NASA με διεθνείς εταίρους όπως ο ΕΟΔ, διασφαλίζοντας πως το πρόγραμμα “Άρτεμις” θα έχει ως αποτέλεσμα την ασφαλή και βιώσιμη εξερεύνηση της Σελήνης μετά την αρχική επανδρωμένη προσελήνωση και πέρα από αυτήν» είπε ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν.

To Gateway θα συναρμολογηθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ως «βατήρας» και πλατφόρμα υποστήριξης για αποστολές στην επιφάνεια του φεγγαριού, στον Άρη και σε άλλους προορισμούς. Το μέγεθός του θα είναι περίπου το 1/6 του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και θα είναι ένας σταθμός δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης, από όπου η NASA και οι διεθνείς και ιδιωτικοί της εταίροι θα μπορούν να προχωρούν σε ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές. Επίσης, θα αποτελεί σημείο συνάντησης για αστροναύτες που ταξιδεύουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με το SLS (Space Launch System) και το διαστημόπλοιο Orion της NASA, πριν τη μετάβασή τους σε χαμηλή σεληνιακή τροχιά και στην επιφάνεια του φεγγαριού.