Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Eurogroup: Ο Γιούνκερ λεει ΝΑΙ στα «κορωνοομόλογα»- Στρέφει τα βέλη του στην Ολλανδία



Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει «ανεύθυνο» το βέτο της Ολλανδίας σε μία συντονισμένη οικονομική απάντηση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Για να επιτύχει η ανάκαμψη, ο Ζαν-Κοντ Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δυνατότητας ευρωπαϊκού δανεισμού μέσω της έκδοσης «κορωνο-ομολόγων».
«Τον Δεκέμβριο 2010, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχα προτείνει την δημιουργία ευρωομολόγων, ώστε όλα τα μέλη της ευρωζώνης να επωφεληθούν από το ίδιο επιτόκιο. Αλλά πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός με τα «κορωνο-ομόλογα»: δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση των προηγουμένων εθνικών χρεών, μία ιδέα κατά της οποίας ξεσηκώθηκε η μισή Ευρώπη, αλλά για την αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα γεννηθεί από την χρήση των αναγκαίων δημοσιονομικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού», εξηγεί ο Γιουνκέρ.
«Πρόκειται για την οργάνωση με αλληλεγγύη αυτής της χρηματοδότησης της παρούσας κρίσης με την συνέργεια διαφόρων εργαλείων: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΜΣ, ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και, τέλος, κορωνο-ομόλογα», προσθέτει.